dilluns, 1 de setembre del 2014

Sanitat ofereix 25.000 euros pel fàrmac de l’hepatitis C

La farmacèutica Gilead en demana 60.000 per tractament

El Ministeri de Sanitat prova de convèncer la farmacèutica Gilead perquè rebaixi el preu del nou medicament per a l’hepatitis C a 25.000 euros per tractament. L’empresa en demana 60.000 euros, 200 vegades més que el seu cost de producció segons l’organització de consumidors Facua, un preu que des d’Espanya es considera inassumible. El sofosbuvir, el nom comercial del qual és Sovaldi, cura la malaltia en més d’un 90% dels casos, però encara no està aprovat a Espanya i només s’administra en casos molt greus com a medicament estranger.

El diputat del PP i president de la comissió de Sanitat al Congrés, Mario Mingo, ha explicat que el Ministeri es reunirà de nou amb Gilead el 2 de setembre per intentar tancar un preu pel Sovaldi, informa Europa Press. Sanitat proposarà a la farmacèutica un preu de 25.000 euros per tractament, “d’acord amb el preu de medicaments amb un resultat terapèutic similar”.

Diversos laboratoris han dissenyat antivirals molt eficaços i amb menys efectes secundaris que els actuals, per fi existeix una cura per a l’hepatitis C, però han posat un preu molt alt. A finals de juliol Sanitat i una de les farmacèutiques, Janssen, fabricant de l’antiviral simeprevir, van arribar a un acord econòmic. El simeprevir ofereix un percentatge de curació d’un 90% en combinació amb altres medicaments i va pactar amb Sanitat un preu de 25.000 euros per tractament, el mateix que costa la teràpia actual –menys efectiva i amb més efectes secundaris–. Janssen s’ha compromès a cobrir els costos dels tractaments si superen el pressupost fixat pel Ministeri perquè arribi al màxim nombre de persones possible. El problema és que no tots els malalts d’hepatitis C poden prendre el simeprevir. Alguns no el toleren, com els que tenen un nivell de plaquetes baix o els que pateixen cirrosi o fibrosi. En principi, el sofosbuvir sí que valdria per a aquestes persones.

A Espanya, 900.000 persones tenen l’hepatitis C. La majoria es va infectar per transfusions sanguínies, encara que molts no ho saben perquè triga dècades a donar símptomes. Provoca més de 2.800 càncers de fetge a l’any i és la principal causa de trasplantament hepàtic. Fins ara, no n’existia cura. Així que molts malalts esperen amb angoixa que s’aprovi el sofosbuvir com més aviat millor.

Una plataforma d’afectats ha plantejat fins i tot una denúncia al Ministeri de Sanitat per “omissió de socors”. Però també critiquen durament la posició de la farmacèutica Gilead, a la qual acusen de “voler lucrar-se amb la malaltia”. Quan el diputat del PP Mario Mingo va anunciar la pròxima reunió amb Gilead al Congrés, el diputat d’Esquerra Plural Gaspar Llamazares va qualificar “d’escàndol” que l’empresa hagi fixat un preu tan elevat per al nou medicament.

Facua va demanar dimarts a Sanitat que expliqui per què Espanya no forma part del grup de països europeus que, a iniciativa de França, s’han unit per exigir una rebaixa del cost del Sovaldi. Altres països han aconseguit un preu molt més baix, com Egipte, on la teràpia completa costa 900 euros per pacient.

La Vanguardia
28/08/14