dimecres, 2 d’octubre del 2013

El cigarret electrònic pot provocar els mateixos efectes en els pulmons que el tabac

Una clienta prova un cigarret electrònic a Barcelona. Cèlia Atset
La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica ha donat a conèixer un estudi que revela l'impacte dels vapors d'aquests productes a les vies respiratòries

El cigarret electrònic pot provocar efectes en els pulmons a curt termini molt semblants als que provoca el tabac, segons l'Àrea de Tabaquisme de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ). Els experts han alertat que s'està estenent l'ús d'aquests dispositius electrònics "com a mètode per abandonar o substituir el tabac" i recorden que els professionals sanitaris "no recomanen ni aproven el seu ús, perquè no hi ha proves ni evidències científiques que demostrin que són eficaços i segurs a llarg termini".

El doctor Segismundo Solano, de la Separ, ha assenyalat que els 'e-cigarrets' tenen efectes "possiblement adversos i mereixedors d'una profunda investigació". Ha afegit que "encara es desconeixen els efectes de la inhalació de certs ingredients" i s'ha mostrat preocupat perquè els usuaris d'aquests cigarrets poden realitzar diàriament entre 120 i 150 inhalacions.

El pneumòleg ha mostrat les dades d'un estudi que va avaluar l'impacte d'aquests vapors en la funció pulmonar durant 10 minuts en pacients no fumadors i en fumadors sans o amb patologies d'obstrucció crònica de les vies respiratòries. Segons Solano, es va comprovar que el cigarret electrònic "augmentava de forma immediata la resistència de la via i disminuïa el poder conductor de l'aire". L'efecte encara va ser més notori en el grup de no fumadors i fumadors sans.

Actualment hi ha un buit legal sobre l'ús i la comercialització d'aquests dispositius. Tot i les advertències dels professionals sanitaris, es poden vendre sense les restriccions del tabac ni els controls dels medicaments i es poden consumir sense restricció en llocs on l'hàbit de fumar havia desaparegut. Els experts alerten que això pot suposar un pas enrere en la desnormalització del tabac.

La Comissió Europea vol regular els cigarrets com a medicaments i comercialitzar-los en farmàcies. Una possibilitat que la justícia alemanya ja va descartar fa dues setmanes, en considerar que aquests productes "ni s'adeqüen ni són determinants per deixar de fumar".

Ara
30/09/13