divendres, 16 de gener del 2015

Boko Haram segresta 500 noies i nenes al nord-est de Nigèria

Boko Haram va segrestar almenys 500 noies durant l'atac que va portar a terme a principis de febrer contra la localitat de Baga, al nord-est de Nigèria, segons han informat nombrosos testimonis de la massacre comesa pels gihadistes. Kaltuma Wari, una dona que va ser segrestada i posteriorment alliberada, ha explicat a l'AFP que durant el seu captiveri va estar amb "més de 500 dones i centenars de nens".

Encara que les autoritats nigerianes no han facilitat cap xifra, les declaracions de Wari coincideixen amb les d'una altra dona nigeriana a l'oenagé Amnistia Internacional. "Boko Haram ha segrestat almenys 300 dones i ens va tenir retingudes en una escola a Baga", va declarar la dona. "Quatre dies després van alliberar les dones de més edat i els nens, però van retenir les noies joves", va afegir.

L'atac a la ciutat de Baga, que va causar almenys 1.500 morts, és l'acció més mortífera realitzada fins ara per Boko Haram. L'abril de l'any passat, la barbàrie de Boko Haram va acaparar l'atenció dels mitjans de tot el planeta després del segrest de més de 200 noies en una escola de Chibok.

16/01/2015


Imatges de salèl.lit mostren la destrucció causada per Boko Haram 


Amnistia Internacional (AI) i Human Rights Watch (HRW) han publicat per separat diverses imatges per satèl·lit que mostren la destrucció provocada a Nigèria pels recents d'atacs de Boko Haram a Baga i Doro Gowon on van morir almenys 150 persones però es tem que fossin moltes més.

Les imatges d'abans i després dels atacs difoses per ambdues organitzacions revelen que almenys 3.700 estructures, majoritàriament habitatges i petits comerços, van ser destruïts durant els atacs del grup islamista dels últims deu dies.

"Aquestes imatges mostren la devastació de proporcions catastròfiques en ambdues llogarets, una de les quals (Doro Gowon) pràcticament ha estat escombrada del mapa", denunciava l'investigador d'AI per a Nigèria, Daniel Eyre.

Tot i que encara és aviat per oferir un recompte final de víctimes, Amnistia Internacional tem que es tracti de l'atac més letal i destructiu de Boko Haram, l'objectiu era la població civil, ja que no hi havia presència de les forces de seguretat.

Base militar conjunta
Per la seva banda, Human Rights Watch estima que, en el cas de Doro Gowon, els atacs d'aquests dies han destruït gairebé el 60% dels pobles que fins fa poc acollien una base militar conjunta de diversos països per lluitar contra el crim transnacional i , més recentment, contra Boko Haram.

No obstant això, la inestabilitat de la zona i els creixents atacs del grup islamista van provocar la retirada de tots els contingents estrangers, de manera que Boko Haram no va amb trobar prou feines resistència quan va assaltar la població el passat 3 de gener.

Reduïda a cendres 
HRW també calcula que més d'un 10% de Baga ha estat reduïda a cendres, un percentatge elevat però que podria servir per desmentir les informacions que asseguraven que unes 2.000 persones haurien mort després dels atacs.

No és la primera vegada que Baga pateix un atac de grans proporcions, ja que a l'abril del 2013 l'Exèrcit nigerià la va arrasar després que un grup de milicians de Boko Haram matés a un soldat en un atemptat presumptament llançat des d'aquesta ciutat.

EFE
15/01/2015