dimecres, 21 d’octubre del 2015

Salut repartirà 100.000 dosis de vacunes de la grip a Girona

Els experts confien que serà una temporada «normal» i recomanen vacunar la gent gran, malalts crònics, embarassades i sanitaris

El Departament de Salut ha encarregat 1.200.000 dosis de vacunes de la grip per aquesta campanya, que va començar ahir per intentar que l'epidèmia, que normalment es dóna al mes de gener, sigui menys agressiva. D'aquestes dosis, unes 100.000 es repartiran a les comarques gironines -un 8% del total-. Des del Departament de Salut informen que unes 47.700 dosis ja han arribat als centres i que unes 36.500 es distribuiran la setmana que ve. A més, els centres més grans rebran una tercera entrega amb la resta de vacunes, a mitjans de novembre.

Segons va indicar ahir la sotsdirectora general de Promoció de Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, la campanya, que s'allargarà fins a finals del mes de març, «està centrada en les persones que puguin tenir més complicacions a causa de la grip», és a dir, malalts crònics, persones de més de 64 anys, dones embarassades i persones amb obesitat mòrbida.

Cabezas va ressaltar que Espanya té una de les cobertures de vacunació antigripal en persones grans més altes a nivell internacional, «encara que no arriba al 75% que demana l'OMS». Respecte a les persones amb problemes de salut crònics, va reconèixer que «la cobertura de vacunació antigripal en aquest sector és massa baixa», d'un 21%.

Per la seva banda, el director de Qualitat i Seguretat Assistencial de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, va afirmar que l'objectiu a llarg termini de la vacunació antigripal és «mantenir la cobertura en persones grans i augmentar-la en persones amb malalties cròniques». Trilla va indicar que la vacuna «val la pena i compleix amb el balanç entre riscos i beneficis», ja que té un risc mínim i protegeix set de cada deu persones vacunades.

A més, Trilla va destacar que «les persones que estan en contacte amb les d'alt risc», és a dir, personal sanitari, cuidadors familiars i persones que realitzin serveis comunitaris, com bombers o policies, també haurien de vacunar-se.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va esmentar que aquest sector hauria de posar-se la vacuna contra la grip més aviat per «un tema d'ètica professional o personal», ja que, «encara que no tinguin riscos, haurien de protegir terceres persones que sí que en tenen».

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), Alba Brugués, va subratllar el paper de les infermeres en l'atenció primària. «Si qualsevol ciutadà necessita informació perquè no sap si està en situació de risc, si s'ha de posar la vacuna o quina vacuna ha de posar-se, el personal més indicat en aquest cas són la infermeres d'atenció primària», va assegurar Brugués.

Una temporada «normal»
Carmen Cabezas va explicar que «el virus de la grip canvia cada any» i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es reuneix per fer una previsió dels virus més probables en la temporada que ve, a partir de la qual «es comença a fabricar la vacuna». L'OMS ha acordat que la vacuna trivalent per a la temporada gripal 2015-2016 recomanada està formada per un cep ja existent (H1N1) i dos de nous (H3N2 i llinatge Yamagata), segons va informar el Departament de Salut.

Antoni Trilla va indicar que preveu que la temporada pot ser «normal» i que espera que hi hagi una «bona correlació» entre les soques i els virus que s'han utilitzat per fer la vacuna i les que es donaran aquest hivern.

A més, va indicar que confia en que serà més efectiva que la de la temporada passada en què l'epidèmia va donar 484 casos greus, la majoria en persones no vacunades.

A.C. Agències
21/10/2015