dijous, 25 de setembre del 2014

Pla contra l'ús abusiu d'internet a l'escola

Isabel Muradàs amb la guia per a les famílies Foto: J.N.
L'Ajuntament de Girona ha impulsat una bateria de mesures per evitar els usos indeguts dels mòbils i internet a l'escola, com el que es va donar el curs passat, en què es van difondre vídeos denigrants d'alumnes gravats pels seus companys. La regidora d'Educació i Esports, Isabel Muradàs, va explicar ahir que els casos detectats l'any passat són fruit d'una moda “que no és específica de Girona, sinó que afecta totes les ciutats.” El govern, però, ha decidit fer-hi front per evitar-los en la mesura que sigui possible.

Les actuacions que s'han emprès han estat, en primer terme, fer una anàlisi dels recursos educatius ja existents per adaptar-los a les necessitats dels col·lectius als quals s'han de dirigir, i la definició de nous recursos. Tenen per objecte conscienciar la comunitat escolar (alumnes, claustres i famílies) sobre els perills i els mals usos de les tecnologies digitals. Aquests recursos s'especifiquen a la pàgina de La Caseta, dins el web de l'Ajuntament de Girona. D'altra banda, s'han fet reunions amb directors de secundària, les AMPA i la Fapac per tractar aquest tema, i també amb algunes escoles de primària a fi que comencin a fer pedagogia dels usos convenients del mòbil als alumnes d'últim cicle.

Reunions amb famílies
Una comissió tècnica, formada per serveis municipals com ara educació, salut, joventut, policia municipal, i no municipals, com ara Mossos i el Departament d'Ensenyament, farà un seguiment del procés.

La regidora admet, però, que per aconseguir els objectius que es persegueixen cal incidir de manera especial en les famílies. En aquest sentit, s'ha ofert a les escoles la possibilitat que un tècnic assisteixi a les reunions de principi de curs per explicar a les famílies els recursos educatius, donar-los consells sobre el control de l'ús del mòbil dels joves, i facilitar-los una guia que s'ha editat per orientar-los. Diverses escoles ja han demanat aquest recurs, i de fet ja s'ha dut a terme en una escola de la ciutat. 

Alguns equips directius també han demanat que es facin reunions informatives amb els mestres. De les reunions fetes amb els centres escolars ha sortit la iniciativa de crear una normativa unificada sobre l'ús dels mòbils a les escoles. La idea ha estat ben rebuda pel consistori, que està recollint les diverses normatives amb l'objectiu que el consell escolar municipal faci una proposta unificada, i que posteriorment els centres escolars puguin assumir-la com a pròpia. Hi ha l'objectiu també de fer tallers destinats als joves. 
Muradàs va remarcar que les mesures que s'han emprès “no van contra les tecnologies, al contrari”. Admet que són, en molts casos, “una necessitat”, i que cada cop seran més un recurs educatiu en elles mateixes. “El que es busca és conscienciar els alumnes i les famílies, treballar valors i l'autoestima per a una bona formació de la persona”, va especificar. 

LA XIFRA

30
consells
s'inclouen en la guia d'orientació per a famílies sobre l'ús d'internet i els mòbils per part dels joves.

LA FRASE

No són mesures contra les noves tecnologies, sinó a favor que se'n faci un ús responsable
Isabel Muradàs
regidora d'educació


Jordi Nadal
25/09/14
El Punt Avui