dimecres, 27 de juny del 2012

Mato denuncia un frau de 200.000 usuaris de la targeta sanitària

Segons la ministra, figuraven com a beneficiaris de jubilats quan eren treballadors actius i havien de pagar per les medicines. 
Confirma en públic per primera vegada que fàrmacs "obsolets i d'escàs valor terapèutic" deixaran de finançar-se. 

El Ministeri de Sanitat ha detectat que dels 800.000 espanyols amb targeta sanitària com a beneficiaris d'una altra persona, uns 200.000 estaven adscrits a la de jubilats quan eren treballadors en actiu i, per tant, havien de pagar el 40% de les medicines en lloc de disposar-ne gratis. 

El frau ha estat revelat per la ministra de Sanitat, Ana Mato, durant l'esmorzar informatiu organitzat a Madrid aquest dilluns per Europa Press i que ha comptat amb la presència de la plana major de l'Executiu. 

Mato ha posat aquest descobriment com a exemple de l'efectiu encreuament de dades que ha portat a terme el seu departament amb les d'Hisenda i Treball per posar a punt el copagament farmacèutic el dia 1 de juliol. "No hi haurà pròrroga. La gran majoria de les comunitats estan d'acord a posar-lo en marxa aquest dia. No em plantejo que alguna vulgui incomplir la llei", ha assegurat en relació amb l'anunci del Govern d'Euskadi que pretén esquivar la mesura. 

MÉS ESTALVI DEL PREVIST 
Sanitat, segons la seva titular, espera obtenir 500 milions més d'estalvi dels 7.000 previstos inicialment en el decret. Aquesta desviació pressupostària positiva obeeix al fet que les comunitats autònomes estan posant en marxa mesures molt efectives "que faran que l'estalvi sigui més gran". Mato ha reconegut per primera vegada en públic que el seu departament prepara un desfinançament de medicaments "obsolets i amb escàs valor terapèutic", i ha argumentat que aquesta "neteja del vademècum", amb un abast que no ha precisat, és habitual a la UE. També ha assegurat que molts dels fàrmacs que seran exclosos del finançament poden ser substituïts per altres de naturals o millors i que en qualsevol cas tenen un cost molt baix. 

La ministra també confia que el Govern central i la Generalitat arribaran a un acord sobre els possibles recursos d'inconstitucionalitat, per invasió de competències, anunciats pel Ministeri d'Hisenda pel cobrament d'un euro per recepta a Catalunya i per la Generalitat davant el decret llei que imposa el copagament estatal. "Aquest Govern es caracteritza per estar sempre obert al diàleg. L'important és arribar a un acord", ha assegurat.

Antonio M. Yagüe
25/06/2012