divendres, 2 de setembre del 2016

La unitat experta en fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitat química de Girona atén més de 800 pacients en 6 anys

És la primera reconeguda oficialment pel Departament de Salut arreu de Catalunya

La Unitat d'Expertesa (UE) de la Síndrome de Sensibilització Central de la regió sanitària de Girona és la primera reconeguda oficialment pel Departament de Salut a tota Catalunya. Es tracta d'una unitat que atén pacients amb fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitat química. Des que es va posar en marxa i fins a l'actualitat, ha inclòs al programa més de 800 pacients, la majoria dones i amb una edat mitjana de 54 anys. El protocol terapèutic parteix del diagnòstic de la malaltia i, a partir d'aquí, una valoració mèdica inicial determina el tractament de forma individual. D'entrada, hi ha una intervenció psicoeducativa on els pacients participen en entre sis i vuit sessions de grup durant les quals els formen en la patologia i els hi donen eines per poder afrontar la malaltia amb la millor qualitat de vida possible.

Un cop acabada aquesta intervenció, fan una segona valoració del pacient. En un 30% dels casos, és necessari continuar l'abordatge amb una com intervenció mixta, que consisteix en una sessió setmanal durant vuit o deu setmanes de psicoteràpia grupal i dues sessions més setmanals durant quatre o sis setmanes de cinesiteràpia, és a dir, exercicis físics de baixa intensitat adaptats a les persones afectades de fibromiàlgia i fatiga crònica.

Procés de revisió
El Departament de Salut va iniciar fa un any el procés de revisió del model d'atenció a aquestes patologies. A partir d'aquesta revisió, el departament va auditar les unitats del territori per certificar la seva adequació al nou model. La regió sanitària Girona, que lidera el model d'atenció a través de la Unitat d'Expertesa (UE) de la Síndrome de Sensibilització Central de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta ha estat, aquest estiu, la primera reconeguda oficialment a tot Catalunya.

La UE de Girona, ubicada al Centre d'Especialitats Güell de Girona, dóna suport i fa el seguiment dels protocols d'atenció a aquesta patologia a tota l'atenció primària i especialitzada del territori i als equips assistencials per al seu abordatge. També coordina els professionals que participen al programa durant totes les fases del tractament, així com també fa atenció als pacients que ho requereixen.

Girona ha estat pionera en el disseny d'un model d'abordatge acostant els tractaments el més a prop possible d'on resideix el pacient i potenciant el paper de l'atenció primària. Així, l'any 2002 van elaborar la primera guia de pràctica clínica de Catalunya sobre el tractament de la fibromiàlgia i el 2007 van començar a fer una prova pilot a l'Àrea Bàsica de Salut de Can Gibert del Pla de Girona. Aquest projecte va ser la base de la Guia d'Atenció a la Fibromiàlgia de la Regió Sanitària de Girona, editada al 2010, i el tret de sortida a l'aplicació del programa d'atenció a la fibromiàlgia i a la fatiga crònica a tota la regió, impulsant el desplegament progressiu. La implantació va culminar fa uns mesos, a finals de 2015, amb l'extensió del programa a totes les Àrees Bàsiques de Salut.

L'any passat es van posar en marxa 32 grups terapèutics i es van incloure 232 pacients: d'aquests, 86 van requerir tractament especialitzat amb fisioteràpia i psicoteràpia. Des del 2010 s'han atès més de 800 pacients i s'han realitzat més de 122 intervencions psicoeducatives grupals.

El model d'atenció a les persones afectades per Síndrome de Sensibilització Central a la regió sanitària de Girona s'organitza en base a l'atenció primària de salut, amb el suport i la col·laboració de la Unitat d'Expertesa configurant una xarxa d'atenció especialitzada amb la participació de professionals de la resta de recursos de salut (hospital Josep Trueta, hospitals comarcals, centres de salut mental, rehabilitació/fisioteràpia, treball social, etc.), amb la col·laboració, quan cal, d'altres unitats especialitzades o recursos comunitaris.

Multidisciplinar
La UE està formada per professionals de medicina de família, medicina interna, reumatologia, psicologia clínica, psiquiatria, rehabilitació, infermera gestora de casos, treball social i tècnic de salut del Servei Català de la Salut, així com altres especialitats que es considerin necessàries. La Unitat dóna suport al diagnòstic de la malaltia i fa la coordinació entre els diferents proveïdors de la Regió Sanitària per tal que facilitin la feina als professionals implicats en les diferents fases del tractament terapèutic. La UE també s'encarrega de formar els professionals que intervenen en l'acte assistencial. Actualment, a tota la Regió hi ha 98 professionals que actuen com a referents de fibromiàlgia: 46 professionals d'infermeria, 27 metges, 12 fisioterapeutes, 11 psicòlegs i 2 treballadors socials.

Segons informa Salut en un comunicat, les enquestes de satisfacció realitzades als pacients mostren un alt grau de satisfacció del programa. En aquest sentit, valoren amb un 4,3 sobre 5 la millora sobre la seva qualitat de vida i amb un 4,7 sobre 5 la formació que se'ls ha donat sobre la seva malaltia.

ACN
31/08/2016