dissabte, 7 de setembre del 2013

Un estudi revela que la malaltia pulmonar obstructiva crònica afecta de forma especial a les dones

L'MPOC provoca al gènere femení més manca d'aire, més afectació muscular i més lesions que als homes que tenen la mateixa gravetat patològica.

La Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica afecta amb més símptomes a les dones segons un estudi de l'Hospital del Mar. Elles pateixen més manca d'aire, més afectació muscular i lesions que als homes amb igual gravetat de la malaltia, encara que amb una reparació muscular més activa. Així ho ha explicat, en el marc del Congrés Europeu de Respiratori a Barcelona, el seu president, Dr. Joaquim Gea. Aquest estudi realitzat per l'Hospital del Mar és el primer a nivell mundial sobre les diferències en l'afectació muscular i cardiovascular entre gènere. No es coneix el perquè d'aquest fenomen però una hipòtesi apunta al paper que puguin jugar les diferents hormones entre homes i dones.

L'estudi de l'Hospital del Mar realitza per primera vegada a nivell mundial una valoració funcional completa dels diferents aparells de l'organisme, incloent més anàlisis de sang i una biòpsia de múscul quàdriceps, avaluant les diferències de l'afectació en homes i dones en diferents fases de la malaltia, tant a nivell de símptomes i en el grau de lesió muscular.

Encara no se sap perquè apareixen aquestes diferències en funció del gènere a l'MPOC, essent una hipòtesi el paper que puguin jugar les diferents hormones. Fins ara no s'havia estudiat adequadament com es comportava aquesta malaltia en una àmplia sèrie de dones, ja que la població femenina afectada era relativament petita. Malgrat això, el creixement de l'hàbit tàbaquic en el gènere femení ha contribuït a una creixent prevalença de dones amb aquesta malaltia.

L'MPOC no només afecta als pulmons
L'MPOC és una malaltia que no només afecta al pulmó sinó que es produeixen manifestacions en tot l'organisme (sistèmiques). La principal i que repercuteix directament en la qualitat de vida dels i les pacients és l'afectació dels músculs de cames i braços, cosa que condiciona directament les seves activitats quotidianes i la mobilitat en general.

Aquests pacients tenen dificultats per a caminar i realitzar les seves tasques quotidianes no només perquè s'ofeguen sinó perquè els seus músculs són poc eficaços, en no processar correctament l'oxigen que rebem a través de la sang. Es tracta d'una malaltia crònica, però tot i així canviar alguns hàbits pot millorar la qualitat de vida dels malalts. Els consells bàsics que aquests reben són deixar de fumar i fer exercici regularment per a millorar a la força i la resistència dels músculs afectats.

L'Hospital del Mar presenta uns programes multidisciplinaris de rehabilitació que no se centra únicament en la respiració sinó que una part també molt important és l'educació respecte a la malaltia i el re-entrenament de la capacitat muscular i d'esforç. L'hospital s'anima ara a continuar amb els estudis sobre l'MPOC i en la seva línia de futur analitzaran si l'evolució i el pronòstic de la malaltia són els mateixos per a homes i dones.

El Dr. Joaquim Gea, cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, presideix el Congrés Europeu de Respiratori. El congrés tindrà lloc del 7 a l'11 de setembre a Barcelona i serà on es presentarà aquest estudi sobre la MPOC, entre altres del sistema respiratori.

ACN
05/09/13