dilluns, 24 de febrer del 2014

Com denunciar l’agressor

Els delictes d’abusos i agressió sexuals només s’investiguen si la víctima els denuncia, això en el cas dels majors d’edat. Quan es tracta d’un menor, d’un nena que potser té set o vuit anys, són els pares els que han de posar-ho en coneixement de la policia, el fiscal o el jutjat de guàrdia. Però, i si són precisament ells, els abusadors? 

I si l’agressor és l’avi, o un oncle, o un germà, i els pares de la víctima no s’hi veuen amb cor de denunciar un familiar tan proper? “Això de vegades passa. He portat casos en què l’agressor és l’avi, i la mare del nen no s’atreveix a denunciar el seu propi pare”, assenyala Oriol Rusca, degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Aquesta entitat treballa ara, juntament amb jutges, fiscals, psicòlegs, Mossos d’Esquadra i metges forenses, en un protocol per millorar la protecció dels menors víctimes d’abusos durant la investigació del cas i el posterior procés judicial.

Sembla, doncs, impensable que uns pares no denunciïn la persona que ha violat el seu fill. Però el cas dels abusos i agressions sexuals a nens és extremadament complex, més si ocorre entre familiars, una situació que, d’altra banda, és molt comuna en delictes d’aquesta mena. Aquí es prioritza el dret del nen a ser protegit: quan els pares no denuncien, la Fiscalia té la possibilitat d’actuar d’ofici, d’iniciar una investigació sobre el que ha passat. En general, això sempre ocorre. “Mai no he vist un cas en què la Fiscalia no hagi actuat”, afirma Rusca.

En el cas de l’escola Valdeluz, els serveis socials de la Comunitat de Madrid no van avisar la policia ni el fiscal perquè els pares no van voler fer la denúncia, van explicar fa uns dies. Un gran error. L’ex-Defensor del Menor Javier Urra va insistir la setmana passada que tothom, sobretot els especialistes que treballen amb nens, tenen l’obligació de notificar possibles abusos sexuals. No cal figurar com a denunciant, tan sols donar l’avís a la policia o al jutjat. Els mestres i pediatres segueixen un protocol d’actuació que a Catalunya va impulsar el Síndic de Greuges fa vuit anys i que se centra especialment en les escoles. Si un mestre té la sospita que un nen pot patir abusos sexuals ho ha de posar en coneixement de la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, la fiscalia de menors o el jutjat de guàrdia. Llavors s’activen tots els mecanismes legals per tal de protegir la possible víctima.

De vegades l’abús és flagrant, i aquí el professor té l’obligació de portar el nen a l’hospital més proper perquè li facin una exploració i l’atenguin. L’hospital es posarà llavors en contacte amb la fiscalia de menors o el jutjat. És igual si el possible abusador és un altre mestre, un familiar o un altre alumne. Un nen no és capaç de defensar-se sol i la societat té la responsabilitat de tenir-ne cura.


Maite Gutiérrez
23/02/14