dissabte, 22 de desembre del 2012

Dos cigarrets al dia, mitja hora menys de vida

Activitats com fumar, prendre un parell de copes, menjar carn vermella i veure la televisió en qualsevol moment de l'any pot restar com a mínim 30 minuts de l'esperança de vida per cada dia de gaudi, mentre que cada dia que no s'excedeixi en el consum d'alcohol, es mengin moltes fruites i verdures i es faci exercici pot donar com a resultat una suma dues hores de vida, segons un càlcul que publica 'British Medical Journal'.

El professor David Spiegelhalter, estadístic de la Universitat de Cambridge (Regne Unit), va voler trobar una manera senzilla de comunicar l'impacte del nostre comportament en l'esperança de vida. En el seu mètode, ha utilitzat el concepte d'envelliment més ràpid o més lent, expressant l'efecte dels hàbits de vida diària com 'microlives ", és a dir, hores i mitja d'esperança de vida, de manera que mitja hora d'esperança de vida d'un adult pot ser un 'microlive' perquè equival a una milionèsima part de la vida després dels 35 anys, explica.

Usant dades d'estudis de població calcula que, com a mitjana d'un hàbit de per vida, pot perdre un 'microlive' per fumar dues cigarretes, tenir un sobrepès de 5 quilograms, consumir dues o tres begudes alcohòliques al dia, observar dues hores de televisió o menjar una hamburguesa, mentre que també poden guanyar-se 'microlives' si només es pren una copa d'alcohol al dia (1 'microlive'), es mengen fruites i verdures fresques (4 'microlive'), es fa 20 minuts d'exercici moderat (2 'microlive') o s'ingereix una estatina (1 'microlive') - un grup de fàrmacs per reduir el colesterol - al dia cada dia.

Els factors demogràfics també es pot expressar en 'microlives', segons la metodologia d'aquest expert. Per exemple, ser dona i no home suposa guanyar quatre 'microlives' al dia, així com ser suec en lloc de rus que suposa augmentar 21 'microlives' al dia en el cas dels homes, o viure l'any 2010 en lloc de 1910, que suposa un augment de 15 'microlives' per dia.

Aquesta forma de comunicació permet a conèixer d'una manera general, no acadèmic, el que es pot esperar, en ajustar a les accions una valor de riscos, i es basa en una metàfora de la "velocitat d'envelliment", que ha estat eficaç per desenvolupar accions per deixar l'hàbit d'hàbit de fumar, diu Professor Spiegelhalter.

Com a exemple clar, el professor Spiegelhalter assenyala que cada dia que es fuma un paquet (20 cigarrets) es perden deu 'microlives', el que suposa, segons ell, com si s'estigués "corrent cap a la mort a les 29 hores en lloc de 24 ". Tanmateix, reconeix que el seu mètode té limitacions i que les avaluacions són aproximades i es basen en supòsits.

Malgrat les limitacions, aquest expert entén que "una idea raonable dels riscos comparatius absoluts associats amb l'exposició crònica es pot comunicar clarament en termes de la velocitat a la qual es viu la vida". "Per descomptat, es necessitarien estudis d'avaluació per quantificar qualsevol efecte en el comportament, però no per arribar a la conclusió que a la gent en general no li agrada la idea d'envellir més ràpid", conclou.

EP
21/12/2012