dilluns, 11 d’agost del 2014

Estela de Carlotto presenta en societat el nét que ha recuperat

Àvia i nét van ser rebuts dijous, discretament, per la presidenta Cristina Fernández

En Guido vol continuar dient-se Ignacio. La persona més buscada de l’Argentina, el nét trobat de la presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo, va comparèixer finalment ahir amb Estela de Carlotto, en públic. Amb els cabells blanquinosos i al costat de la seva àvia, l’Ignacio, com va insistir que li diguessin els periodistes, es va mostrar obertament desconcertat.
David Fernández//Guido Montoya Carlotto i Estela de Carlotto en la primera aparició pública
“Estic una mica commocionat, fa molt poc que ha passat tot això i em sembla meravellós i màgic”, van ser les primeres paraules d’Ignacio Hurban, la identitat oficial d’aquest jove de 36 anys que dimarts va confirmar les seves sospites que havia estat robat durant la dictadura, concretament a Laura, filla d’Estela, que el va anomenar Guido abans de ser assassinada pels militars.

Hurban va confirmar que el 2 de juny passat –“el dia que celebrava el meu aniversari”– es va assabentar que era adoptat. No va voler donar-ne més detalls però va donar a entendre que l’hi havia dit el matrimoni de camperols d’Olavarría a qui fins aleshores havia considerat els seus pares biològics. “Una parella que em va criar en el més gran dels amors”, va aclarir, provant de separar-los de qualsevol responsabilitat en la seva apropiació. No obstant això, la justícia els ha de cridar a declarar en la causa que investiga el robatori d’en Guido, un delicte de lesa humanitat. Encara que l’Ignacio tampoc no s’hi va referir, els primers indicis apunten que el nadó hauria estat lliurat als camperols pel propietari del camp on treballaven, ja mort, que tenia vincles amb els militars.

“Tens una mena de soroll al cap i unes papallones de dubtes i preguntes”, va dir Hurban per explicar perquè havia acudit a les Àvies per conèixer la seva veritable identitat. “La por que tenia era no poder trobar mai els qui havien estat els meus pares”, va afegir.

Envoltat de la seva parella, de familiars materns i paterns, i d’altres néts recuperats, en Guido va assegurar que s’assembla al seu “vell”, Óscar Montoya, montonero com la seva mare i, igual com ella, segrestat i assassinat. “Em sento còmode amb la veritat”, va afegir, expressant el desig que la seva recuperació serveixi per potenciar la recerca de les Àvies i “perquè entenguem tots la importància que té tancar aquestes ferides que es van obrir fa tant de temps, i que jo sóc part d’aquest petit procés de cicatrització”.

L’Ignacio va confirmar que dijous passat va ser rebut amb Estela a la Quinta de Olivos per la presidenta Cristina Fernández, a qui va definir com “una persona molt compromesa amb aquesta causa”.

Al final de la roda de premsa i davant la insistència dels fotògrafs, en Guido i l’Estela van ajuntar les cares breument i després l’àvia li va agafar la cara i va fer un tímid petó al desconcertat nét. Només fa dos dies que es coneixen.

Robert Mur
09/08/14
La Vanguardia