divendres, 4 de juliol del 2014

Viurem dues grans tragèdies a la nostra vida

Rojas Marcos i Gay de Liébana lliguen psiquiatria i crisi 

A Long Island (Nova York) una parella perd el seu fill. Per superar la terrible absència, s’acostumen a sortir sovint de la ciutat per veure plegats la sortida del sol. Per a ells aquesta connexió amb la natura és una forma d’espiritualitat que intervé decisivament en benefici del seu dol i l’ansietat que els genera. Es tracta d’un cas real conegut pel doctor Luis Rojas Marcos, que el comparteix amb els assistents a la jornada De la macroeconomia a l’ansietat del día a día, organitzada per Càritas al CaixaForum de Barcelona. L’objectiu de l’acte és aprofundir en els efectes que les dades macroeconòmiques nefastes provocades per la crisi que ens assota ha provocat sobre la salut mental de les persones.

Rojas Marcos, autoritat mundial en el camp de la psiquiatria, va ser president del sistema d’hospitals públics de Nova York del 1995 al 2002. Allà va experimentar en primera persona el desastre humà de l’11 de setembre del 2001, del qual va extreure un profund coneixement. “Cadascú de nosaltres experimentarà, de mitjana, dues grans tragèdies al llarg de la seva vida”, concreta el doctor. Per tant, afegeix, és important que ens preparem.

En aquest sentit, les situacions angoixants -com la que poden viure els afectats per la situació econòmica- poden afrontar-se de diverses maneres. Un concepte molt rellevant a tenir en compte és la resiliència, la capacitat d’una societat per fomentar la comunicació entre les persones. En aquesta dialèctica entre l’individu i el seu entorn hi intervenen decisivament, a criteri de Rojas Marcos, diversos factors. “L’autoestima és molt important però també ho és l’accés a la informació, o sigui ser capaços d’afrontar els problemes amb les màximes garanties”. L’optimisme i la solidaritat són també insubstituïbles, però segurament la cosa a què el doctor concedeix més rellevància és la comunicació. Explica que el seu gran amic Valentí Fuster sosté que parlar és molt beneficiós per al cor. “Si no tens amb qui parlar, fes-ho amb el gos, amb una planta o sol. Parlar sol és saníssim”, conclou Rojas Marcos.

Xou sobre macroeconomia
Abans de la intervenció de Rojas Marcos, el professor José María Gay de Liébana ens serveix una de les seves ja clàssiques conferències xou sobre macroeconomia. És admirable la seva capacitat d’interpretar dades i posar-les a l’abast de tothom. Després de reflexionar sobre atur, impostos, dèficit, PIB, salaris i deute públic, i exhortat pels assistents a parlar clar, Gay conclou una sonora atzagaiada contra els polítics -amb Joan Rigol a la taula presidencial i Oriol Pujol a primera fila. “Convé canviar el model polític. Plantar-se. Fer possible que la societat civil es coli entremig de l’establishment polític”.

Rigol matisa que convé mantenir la confiança en la política perquè és l’únic sistema capaç de sostenir-nos. Però Gay ho té claríssim i reclama caminar cap a una classe política no professionalitzada en lloc de la que s’eternitza en la funció pública: “Sense regeneració política no anirem enlloc, cal una classe dirigent molt més intel·ligent. El polític ha d’experimentar què significa treballar i no poder cobrar a final de mes perquè no hi ha prou diners per a la nòmina”.

Toni Vall
04/07/14