dilluns, 12 de novembre del 2012

Descobreixen els motius que fan que un tumor de còlon desenvolupi metàstasi

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, entre els quals el seu director adjunt el doctor Joan Messegué, han descobert els mecanismes pels quals un tumor de còlon desenvolupa una metàstasi i s'estén cap al fetge. L'estudi, que publicarà demà la revista "Cancer Cell", s'ha presentat dins del congrés que es fa a Barcelona amb 150 experts en la investigació d'aquest tipus de càncer.

Un dels autors de l'estudi, el doctor Eduard Batlle, ha explicat que perquè un càncer faci metàstasi cal que les cèl·lules mare del tumor corrompin les cèl·lules sanes. Aquesta és la primera vegada que un article científic assenyala la "funció fonamental" de les cèl·lules sanes de l'entorn per l'expansió del tumor.

Hi ha entre un 10 i un 15% de malalts que no passen per aquest procés perquè l'entorn del tumor no ajuda les cèl·lules malaltes a multiplicar-se. Això vol dir que aquests pacients ni faran metàstasi ni tindran recaigudes de la malaltia en el futur i que això els pot evitar tractaments més agressius, i al revés en els cassos contraris.

Estudiant, doncs, l'entorn del tumor es pot saber, segons l'estudi, si hi haurà metàstasi, i això permetrà dissenyar tractaments més personalitzats.

Els autors de l'estudi confien que en un termini d'entre 3 i 5 anys hi haurà un test per detectar les possibilitats que un malalt de càncer desenvolupi una metàstasi.

El treball, en què han col·laborat els hospitals Clínic, Sant Pau i el Mar de Barcelona, ha posat les bases de les "eines que es poden usar per predir el baix o alt risc de metàstasi" del tumor de còlon al fetge, òrgan principal d'expansió.

L'estudi també inclou un altre descobriment: les metàstasis necessiten la interacció entre dues hormones per desenvolupar-se. Segons els investigadors de l'estudi, aturant aquesta comunicació es pot evitar la progressió del tumor.

El càncer de còlon és el segon càncer més mortífer al món i el tractament habitual per combatre la malaltia combina la cirurgia i la quimioteràpia.

12/11/2012