dimarts, 3 de febrer del 2015

Un de cada tres joves accepta la violència masclista de control


L'últim estudi del CIS dóna dades preocupants sobre el masclisme entre els més joves: un de cada tres joves veu acceptable controlar la parella o prohibir-li que vegi els amics. Per això hem volgut abordar aquests comportaments que poden ser un primer indici de maltractament físic futur. N'hem parlat amb una representant d'una entitat que treballa en aquest àmbit, l'Alba Fernández, que és coordinadora del Servei de Violència de la Fundació IReS, i amb el professor de Secundària Francisco Castaño. També hem sentit el testimoni d'una noia que durant més de tres anys va patir una relació d'abusos i maltractaments, la Carla Tormo, que ha vingut al plató, i hem sentit altres testimonis que han trucat al programa: la Maria, de Badalona; la Maria Antonieta, d'Almenar, i la Marta, de Tarragona.


El 33% dels joves espanyols d'entre 15 i 29 anys veuen inevitable o acceptable en algunes circumstàncies la denominada violència masclista de control, que consisteix a impedir que la parella vegi la seva família o amistats, no permetre-li que treballi o estudiï, vigilar els seus horaris i, en definitiva, dir-li el que pot fer o no pot fer. La dada figura en l'enquesta 'Percepció social de la violència de gènere entre joves i adolescents', portada a terme per la Secretaria d'Estat d'Igualtat i el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) i presentada aquest dimarts.El 33% dels joves espanyols d'entre 15 i 29 anys veuen inevitable o acceptable en algunes circumstàncies la denominada violència masclista de control, que consisteix a impedir que la parella vegi la seva família o amistats, no permetre-li que treballi o estudiï, vigilar els seus horaris i, en definitiva, dir-li el que pot fer o no pot fer. La dada figura en l'enquesta 'Percepció social de la violència de gènere entre joves i adolescents', portada a terme per la Secretaria d'Estat d'Igualtat i el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) i presentada aquest dimarts.

La secretària d'Estat d'Igualtat, Susana Camarero, ha considerat "alarmant" la dada perquè confirma altres estudis anteriors on s'havia detectat una tolerància alta de les víctimes adolescents a aquest tipus d'actituds que "són els senyals incipients" del que en el futur pot passar a violència física.

La comparació amb l'enquesta portada a terme l'estiu passat sobre el conjunt de la població mostra un altre conclusió preocupant: els joves són "una mica més tolerants" amb aquesta violència de control que els adults, concretament tres punts percentuals més.

Aquesta diferent percepció segons les edats s'observa també quan es pregunta sobre la situació de la igualtat entre els homes i les dones. El 63% de les joves són conscients de la situació de desigualtat, mentre que en el conjunt de la població la percepció és del 71%. Crida l'atenció que la majoria dels homes joves (66%) no creuen que hi hagi cap mena de discriminació envers les dones, un percentatge que s'eleva al 50% quan es pregunta als de totes les edats.

Segons Susana Camarero, l'estudi demostra que "queda molt per fer" en la conscienciació dels joves i ha anunciat el llançament de noves campanyes al llarg de l'any 2015.

En contrast amb la resta de dades, el rebuig global a la violència masclista inclou gairebé la tots els joves, el 97%, fet que abona la idea que les actituds de control no són considerades com a violència per aquest terç dels enquestats.

Manuel Vilaseró
27/01/2015