diumenge, 18 de desembre del 2011

L’al.lèrgia infantil

L’al·lèrgia és una malaltia produïda per un trastorn del sistema immunològic que respon de manera anormal davant el contacte amb substàncies (al·lèrgens) que normalment són innòcues per a les persones sanes. En els últims anys la incidència de la malaltia s’ha incrementat de manera notòria, tant pels hàbits de vida que afavoreixen la contaminació ambiental i l’accés a aliments de parts llunyanes del planeta, com també per l’augment i la perfecció de les eines diagnòstiques que faciliten el reconeixement d’aquesta patologia.

Habitualment els signes i símptomes d’aquest trastorn apareixen en etapes precoces de la vida amb manifestacions cutànies (la clàssica dermatitis atòpica del lactant) que en els primers anys de vida es traslladen al tub digestiu i generen al·lèrgia alimentària, que es tradueix amb vòmits, dolor abdominal, urticària i de vegades quadres més severs a nivell respiratori i fins i tot compromís cardiovascular que pot posar en risc la salut d’aquests pacients. En general, en l’edat preescolar i escolar els símptomes cutanis i digestius tendeixen a atenuar-se per donar pas als quadres respiratoris, dins dels quals s’inclouen rinitis, rinoconjuntivitis, laringotraqueïtis i asma d’origen al·lèrgic, totes elles amb variable intensitat tendeixen a mantenir-se durant la resta de la vida de l’individu al·lèrgic. Les manifestacions respiratòries inclouen un ventall de símptomes que van des dels esternuts matinals, lapicor de nas i ulls, la secreció nasal abundant que de vegades es confon amb refredats reiterats, la tos i la sensació de falta d’aire.
Aquest procés evolutiu que comença en la pell i acaba en l’aparell respiratori, en l’argot mèdic s’anomena marxa atòpica, de vegades es presenta de manera completa però també té variants, pot no aparèixer el compromís d’algun dels òrgans abans esmentats sense que això tregui transcendència al procés.

Tot i que la malaltia deixada a la seva evolució natural és ha- bitualment progressiva amb símptomes més intensos i amb un deteriorament de la qualitat de vida dels pacients; existeixen en l’actualitat múltiples alternatives terapèutiques que milloren ostensiblement els símptomes i possibiliten que el pacient al·lèrgic desenvolupi una vida pràcticament normal.
El tractament en les al·lèrgies respiratòries està enfocat a disminuir la inflamació, que és el procés que genera la malaltia.

Això s’aconsegueix de dues maneres, que moltes vegades són complementàries, la primera mitjançant la utilització de medicaments antiinflamatoris (bàsicament corticoides inhalats, que són molt efectius i amb mínims efectes indesitjables) i la segona és mitjançant el tractament dessensibilitzant utilitzant vacunes. Les vacunes són una teràpia natural que conté únicament extractes d’al·lèrgens purificats i a concentracions adequades per no generar reaccions adverses greus, que després de repetides aplicacions provoquen canvis immunològics que redueixen la resposta i per tant els símptomes en l’individu al·lèrgic.
Per a les al·lèrgies alimentàries que fins fa uns anys per controlar-les només hi havia la possibilitat d’excloure l’aliment de la dieta del pacient, actualment són cada vegada més prometedors els tractaments de dessensibilització existents i amb els qualss’obtenen molt bons resultats. Això s’aplica fonamentalment en pacients al·lèrgics a la llet de vaca i a l’ou, que per la seva presència en una àmplia gamma d’aliments elaborats tenen una gran importància des del punt de vista sanitari.

La transcendència de reconèixer aquesta patologia rau a prendre mesures precoces ja que com més aviat es diagnostica i es tracta l’evolució de la malaltia és de millor pronòstic. Amb els mètodes amb què comptem en l’actualitat és possible fer el diagnòstic des dels primers mesos de vida i poder aplicar un tractament adequat per millorar sensiblement la qualitat de vida dels nostres pacients, per això és important estar atent a l’aparició dels símptomes cutanis, digestius i/o respiratoris des d’edats precoces, i davant la sospita de patir una malaltia al·lèrgica consultar de manera ràpida l’especialista.

Dr. Joan Zatt 
Pediatre especialista en pneumologia i al·lèrgia infantil. Clínica Bofill i Hospital Dr Josep Trueta de Girona.

Font: revista CBN n6