dimecres, 13 d’abril del 2011

Manel Pousa Engronyat, ‘Pare Manel’


Capellà d’origen granadí, nascut el 1945, ha exercit el seu ministeri a la Parròquia de la Santíssima Trinitat de Barcelona, situada als barris de Verdum i Roquetes, a Nou barris. És destacable el seu treball constant amb presos, marginats i exclosos.


Fa unes setmanes va sortir a la venda el llibre Pare Manel, "Més a prop de la terra que del cel" de Francesc Buxeda i Aliu.
Mossèn Manel hi confessa haver pagat un avortament en una clínica a una menor que, com que no tenia diners, estava disposada a acudir a algun/a avortista que actués clandestinament. Els avortaments clandestins, fets per persones que moltes vegades no tenen cap coneixement de medicina i en condicions higièniques deplorables, comporten el risc d’hemorràgies que poden provocar la mort de la dona que avorta.


Aquest fet ha comportat l’obertura d’un expedient per part de l’arquebisbat de Barcelona que, d’acord amb el Dret Canònic, pot representar l’excomunió del capellà. Això ha provocat nombroses reaccions de persones, sobretot cristianes, que valoren l’actitud evangèlica d’estimar i donar suport als més febles per sobre dels preceptes legislats per una Església que, de vegades, és mostra rígida i dura en lloc de perdonar i estimar; que pot oblidar que s’ha de condemnar el pecat, però no el pecador.

Al bloc informatiu de Justícia i Pau de Girona, http://justiciaipaugirona.blogspot.com/hi podeu trobar diverses informacions que hi hem anat introduint des que es va iniciar el conflicte. Si poseu Manel al cercador del bloc us sortirà la relació d’entrades que hi fan referència.

Actualment es fa una recollida de signatures per Internet que es presentaran a l’arquebisbe de Barcelona per demanar-li que no condemni el P. Manel.


Xavier Merino
Membre de Justícia i Pau


Breu Adjunció

EL CODI DE DRET CANÒNIC DE L’ESGLÉSIA CATÒLICA DIU:

Llibre VI: les sancions en l'Església

Cànon 1311: l’Església té el dret connatural i propi a castigar amb sancions penals els fidels que cometen delictes.

Cànon 1398: el qui procura un avortament, si aquest es produeix, incorre en excomunió laete sentenciae (automàticament)


Mn. Joaquim Casadevall