divendres, 28 de novembre del 2014

La llei de Violència de Gènere queda curta al cap de 10 anys

Falsa lapidació?
Benetton ha tornat a la polèmica, però aquesta vegada s’ha buscat un soci que el pugui avalar: l’agència de l’ONU en defensa dels drets de la dona. En un vídeo contra la violència masclista s’escenifica la lapidació d’una dona agenollada a terra en un desert, només que al final rep els cops de pètals de flors, llançats amb violència per uns quants homes. El missatge, que pretén ser clar, finalment no ho sembla tant.

El desè aniversari de la llei de Violència de Gènere espanyola, que va posar per escrit que es tracta d’un assumpte públic i de cap manera privat, prioritari en la societat i que preveu com a peces fonamentals no només l’assistència a les víctimes, sinó també la prevenció i l’educació davant el masclisme, coincideix amb l’aparició de dues mortes més. Adolfina P.S, de 32 anys, i la seva filla Angelys, de 9, totes dues d’origen dominicà i veïnes de Vallecas. Van morir a l’estiu a mans de la parella de la dona, ara detinguda, però els cadàvers, abocats en una claveguera d’un parc de la Devesa de Madrid, es van trobar ahir.

La llei, que ha estat model internacional, ha aconseguit estendre la consciència sobre aquest tipus de violència masclista. Fins i tot es registra un cert descens en el nombre de víctimes mortals. Si cada any se succeïen xifres amb una forquilla entre 76 i 56 morts, en els últims anys es repeteixen més les xifres de 50 i escaig. Però als jutjats, segons Amnistia Internacional, es detecta un augment preocupant del nombre de casos arxivats: el 158% des que es van crear els jutjats de Violència de Gènere el 2005 fins al 2013. També han caigut les denúncies i les ordres de protecció.

Dos dels altres pilars de la llei, la prevenció i promoció de la igualtat, han patit retallades del 22% i del 33% respectivament aquests anys, segons portaveus socialistes. I en aquest àmbit es cola una realitat amb què els legisladors no comptaven fa deu anys: l’augment del masclisme entre els adolescents i l’ús de les xarxes socials per controlar i fer mal. I que també hi ha violència masclista entre parelles del mateix sexe.

Redacció i agències
25/11/14
La Vanguardia