dijous, 2 de maig del 2013

Els 10 despropòsits de la llei de la dependència

Es va dissenyar a partir de previsions errònies, sempre ha tingut un finançament insuficient, i va patir una dràstica retallada l'estiu passat
La llei sempre ha tingut un finançament insuficient. DAVID BORRAT


Les darreres novetats sobre la llei de la dependència s'afegeixen a una llarga llista de despropòsits relacionats amb el que es va batejar com la quarta pota de l'estat del benestar. Una llei que ja va néixer coixa en el moment de la seva aprovació, i que ha anat encadenant patacades des del primer dia en què es va començar a aplicar.

1. La llei es va dissenyar a partir d'unes previsions errònies. El document en què es va basar, el llibre blanc de la dependència, preveia que el 2010 hi hauria 233.457 grans dependents, molt per sota dels 488.436 que hi va acabar havent en realitat.

2. Des de la seva entrada en vigor, la llei ha tingut un finançament insuficient, i mai s'ha complert la previsió que l'Estat hi aportés la meitat dels recursos i les comunitats l'altra meitat. Entre el 2008 i el 2011, la Generalitat hi va aportar més del doble de diners que l'Estat.

3. L'aplicació de la llei es va fer a través d'un sistema burocratizat, amb procesos farragosos, difícils i lents, segons van denunciar en un reportatge de l'ARA diversos representants dels col·lectius i les entitats implicades.

4. Un altre error va ser prioritzar els ajuts econòmics per davant de la prestació de serveis, tot i que la intenció inicial era que fos a l'inrevés. Així, es van multiplicar les prestacions a per cuidadors familiars i l'atenció sense sortir de casa.

5. L'esclat de la crisi econòmica i l'inici de les retallades de la Generalitat va provocar un alentiment en la tramitació. En l'anterior legislatura, l'oposició va denunciar el creixement de la llista d'espera, i Benestar hi va respondre desmentint haver maquillat dades.

6. L'arribada del PP a la Moncloa va comportar l'exclusió dels dependents moderats. El desembre del 2011 es va aprovar una suspensió per un any de la seva incorporació com a beneficiaris, i el juliol del 2012 un nou endarreriment d'un any i mig.

7. L'estiu passat, el govern espanyol va aprovar una àmplia reforma de la llei que va suposar una dràstica retallada de les ajudes per als cuidadors familiars, que van caure un 1%. A més, la reforma va suprimir les cotitzacions a la seguretat social dels cuidadors.

8. La reforma també va implantar el copagament per a discapacitats i rendes baixes, dos col·lectius que fins llavors n'havien estat exempts i que van criticar durament el canvi. El càlcul d'aquest copagament, a més, es va passar a fer amb uns criteris més durs.

9. Un altre dels canvis que va comportar la reforma va ser un augment del temps de tramitació, que va passar d'un màxim de sis mesos a un màxim de dos anys. Aquesta va ser una de les mesures que va provocar més alarma entre els afectats.

10. Aquesta setmana, un document enviat a la UE ha revelat que hi haurà un nou augment del 50% en el copagament, que passarà del 10% actual a un 15%. La Generalitat s'havia plantejat fa temps un increment fins al 13% que havia quedat en suspens.


Auri Garcia Morera
02/05/13
Ara.cat