dilluns, 1 de febrer del 2016

Almenys 10.000 infants refugiats han desaparegut

L'Europol assenyala que se'ls ha perdut la pista tot just arribar a Europa
L'organisme alerta de l'aparició d'una nova organització criminal de tràfic de persones que s'aprofita de la crisi migratòria
Un nen refugiat, en un autobús, mira un voluntari, a l'illa grega de Lesbos Foto: REUTERS.
L'Oficina Europea de Policia (Europol) calcula, d'acord amb les previsions més conservadores, que almenys 10.000 nens refugiats han desaparegut tot just arribar a Europa. Alguns han acabat amb familiars sense coneixement de les autoritats, però d'altres estan en mans d'organitzacions de tràfic de persones, segons els oficials europeus.

Només l'any passat, van arribar a Europa prop de 26.000 menors sense acompanyament, segons dades de l'organització no governamental Save the Children, per un total aproximat de 270.000 nens refugiats, un 27% del milió de persones que el 2015 van travessar les fronteres fugint de la violència de la guerra a Síria i altres zones en conflicte. Enmig del gran descontrol sobre el flux migratori, l'Europol no ha pogut avaluar fins ara les terribles conseqüències d'aquest desplaçament de menors.

D'acord amb les investigacions de l'Europol –recollides pels diaris britànics The Guardian i The Observer–, la pista de la meitat del total d'infants desapareguts es perd a Itàlia, on almenys 5.000 menors no acompanyats han fugit de la supervisió de les autoritats i queden a mercè d'una “infraestructura criminal paneuropea”, relativament nova i molt sofisticada que ha fixat l'objectiu en els refugiats. Aquesta organització criminal hauria aparegut fa 18 mesos i tindria els epicentres a Alemanya i Hongria, país que serveix com a centre de trànsit des del qual les xarxes de tràfic de persones reben els menors procedents d'Itàlia –o de Suècia, on oficials del port de Trelleborg donen per desapareguts un altre miler de nens– i els distribueixen per la resta del continent, segons el cap de personal de l'Europol, Brian Donald.

“Hi ha presons d'Alemanya i Hongria que estan integrades gairebé de manera exclusiva per individus relacionats amb el tràfic de persones derivat de l'última crisi migratòria”, confirma Donald. L'Europol, a més, ha descobert una pertorbadora associació entre les bandes criminals que segresten els nens refugiats amb organitzacions d'explotació sexual i esclavatge que l'Europol està investigant des de fa anys.

Amb aquesta informació, l'Europol té previst iniciar una ronda de converses amb les agències de policia als països balcànics, que han demanat una acció europea coordinada atesa la impossibilitat de tallar aquesta onada de segrestos de manera unilateral. “Estan absolutament desbordats, estan lluitant contra aquesta situació cada dia i ens han demanat ajuda perquè consideren que es tracta d'un problema molt greu”, explica Donald. Malgrat aquest nou esforç, els experts temen que futures decisions polítiques puguin agreujar encara més la situació, especialment si els governs europeus es deixen portar pel pànic que comporta aquesta caòtica situació, una por que es percep en les nombroses peticions per eliminar Grècia (un dels principals centres d'arribada de refugiats) de la zona de trànsit europeu Schengen. Si això arribés a passar, segons les Nacions Unides, les conseqüències serien simplement catastròfiques.

“Només aquesta simple petició ja suposa arribar al punt més baix mai assolit per la Unió Europea en la seva aproximació a la crisi”, va denunciar el representant especial de l'ONU per a la Migració, Peter Sutherland. Si Grècia quedés fora de la zona de trànsit europeu, “es convertiria en un buit per a incomptables milers de peticionaris d'asil, per culpa d'una idea inhumana i d'una grotesca violació dels principis bàsics europeus”, va denunciar Sutherland.

La situació dels nens refugiats no acompanyats s'ha convertit en un dels temes més urgents en la crisi migratòria. La setmana passada, el govern del primer ministre britànic, David Cameron, va anunciar que acollirà menors d'edat no acompanyats procedents de Síria i altres zones de conflicte. L'executiu britànic treballarà, va dir, amb l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) per identificar “casos excepcionals” de petits vulnerables i que es beneficiarien de ser traslladats a un altre país.

LES XIFRES
26.000
menors
sense acompanyament van arribar a Europa el 2015, segons Save the Children.

5.000
infants sols
dels 10.000 que es calcula que han desaparegut han quedat fora del radar de les autoritats a Itàlia.

01/02/2016