dissabte, 2 de gener del 2016

El papa alerta del "riu de misèria que creix al món"

Francesc aprofita la missa i l'àngelus del primer dia de l'any per fer una crida a "conquerir la pau"

"Com és possible que perduri l'opressió de l'home contra l'home, que l'arrogància del més fort continuï humiliant el més dèbil, arraconant-lo als marges més miserables del nostre món?"

S'ho ha preguntat el papa Francesc en la primera missa que ha oficiat aquest any a l'església de Sant Pere del Vaticà, amb un fort dispositiu policial per l'alerta antiterrorista que hi ha a tot Europa. El papa ha resat l'àngelus des de la finestra del seu estudi i s'ha adreçat després als milers de fidels i turistes que el miraven des de la plaça de Sant Pere. Francesc s'ha referit als refugiats:

"Com pot ser aquest un temps de plenitud, si davant dels nostres ulls molts homes, dones i nens segueixen fugint de la guerra, de la fam, de la persecució, disposats a arriscar la vida per aconseguir que es respectin els seus drets fonamentals?"

Francesc ha dit que la pau s'ha de "cultivar", però que també s'ha de "conquerir", i ha fet una crida a "conquerir-la", amb una lluita individual que ha de recollir altres factors:

"L'enemiga de la pau no és només la guerra, sinó també la indiferència, que fa pensar només en un mateix i crea barreres, sospites, pors i egoismes." 
 
El papa Francesc aquest divendres al Vaticà (EFE)

Alertant del "riu de misèria" que creix al món, provocat per la "maldat humana", l'opressió, la violència i la violació dels drets fonamentals.

"Cada dia, encara que desitgem veure'ns sostinguts pels signes de la presència de Déu, ens trobem amb signes oposats, negatius, que ens fan creure que està absent", va assenyalar Francesc aquest primer dia de l'any, quan l'Església celebra la Jornada Mundial de la Pau.

El pontífex va denunciar que "la plenitud dels temps sembla enfonsar-se davant la multitud de formes d'injustícia i de violència que fereixen cada dia a la Humanitat".

"A vegades ens preguntem: Com és possible que perduri l'opressió de l'home contra l'home, que l'arrogància del més fort continuï humiliant al més feble, arranconant-lo en els marges més miserables del nostre món?", ha qüestionat.

Francesc també es va preguntar "fins quan la maldat humana seguirà sembrant la terra de violència i odi, que provoquen tantes víctimes innocents".

"Com pot ser aquest un temps de plenitud, si davant els nostres ulls molts homes, dones i nens segueixen fugint de la guerra, de la fam, de la persecució, disposats a arriscar la seva vida per tal que es respectin els seus drets fonamentals?" , va dir.

El papa va descriure aquest escenari com "un riu de misèria alimentat pel pecat" i "en crescuda" però que "res pot contra l'oceà de misericòrdia que inunda el nostre món".

"Tots estem cridats a submergir-nos en aquest oceà, a deixar-nos regenerar per vèncer la indiferència que impedeix la solidaritat i sortir de la falsa neutralitat que obstaculitza el compartir", va afirmar.

Francisco ha assegurat que, en aquest context, "on no pot arribar la raó dels filòsofs ni els acords de la política, arriba la força de la fe" que, segons ell, "sempre és capaç d'obrir nous camins a la raó ia els acords ".

La primera missa del papa al 2016 va començar a les 10.00 locals (09.00 GMT) i es va celebrar a la basílica de Sant Pere del Vaticà, els voltants van mostrar una forta presència policial a causa de l'amenaça terrorista vigent a Europa.

La Santa Seu va difondre el passat 15 de desembre el missatge del pontífex per aquesta XLIX Jornada Mundial de la Pau, que es desenvolupa sota el tema "Venç la indiferència i conquereix la pau".

Francesc va instar els Estats del món a impulsar "gestos concrets" amb els presos, els emigrants i els aturats i a afavorir les relacions amb altres països.

En aquest missatge, que el papa recorda que "les guerres i els atemptats terroristes, amb les seves tràgiques conseqüències, els segrestos de persones, les persecucions per motius ètnics o religiosos, les prevaricacions, han marcat de fet l'any passat de principi a fi" . 

EFE 
01/01/2016