divendres, 18 de gener del 2013

Salut comença a implantar el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte

Salut ha començat a implantar aquest dilluns a les comarques gironines el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte. La previsió és que el pla estigui desplegat a tota la regió sanitària d'aquí a quatre anys. La primera comarca on es fa és el Baix Empordà, on calculen que 27.500 persones es poden sotmetre a la prova. L'objectiu és que homes i dones d'entre 50 i 69 anys vagin a la farmàcia a fer-se un test que detecta la presència de sang en femta, un dels símptomes d'aquest tipus de càncer. Amb la universalització de les proves de detecció precoç esperen disminuir la mortalitat entre un 15 i un 30%. Cada any, es diagnostica aquest tipus de càncer a més de 470 gironins.

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte comença a ser una realitat a la regió sanitària de Girona. Tal com estava previst, el pla es comença a desenvolupar a la comarca del Baix Empordà on, des d'aquest dilluns mateix i fins al desembre del 2014, Salut preveu convidar 27.500 homes i dones a fer-se la prova.

Segons ha detallat el director del serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, tots els habitants de la comarca que tinguin entre 50 o 69 anys rebran una carta on els explicaran que poden anar a les farmàcies acreditades per fer-se aquesta prova de detecció de sang en femta.

La vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Sacrest, ha explicat que aquest test és "extrasimple i molt fiable" i que el pacient pot recollir la mostra a casa, guardar-la a la nevera fins a tres dies i després portar-la de nou a la farmàcia. Un cop recollida la mostra de femta, l'enviaran al laboratori per detectar la presència d'hemoglobina.

Si el resultat és negatiu els pacients rebran una carta informativa amb la qual també els animaran a tornar a fer-se la prova al cap de dos anys per controlar que tot continua estant bé.

Com que la sang oculta en femta és un dels símptomes del càncer de còlon i recte, les persones que hagin donat positiu en la mostra seran citades per a una visita a la Unitat d'Endoscòpies de l'Hospital de Palamós, on se'ls informarà del resultat de la prova i dels passos a seguir. Primer de tot, li faran una colonoscòpia diagnòstica per comprovar si té algun tipus de patologia.

El director de l'oficina de cribratge, Miquel Carreras, ha explicat que l'objectiu és detectar la presència de càncer o de qualsevol altre patologia que pugui desencadenar la malaltia en un futur. La intenció és reduir entre un 15 i un 30% la mortalitat d'aquest tipus de càncer, que se situa en més del 40% a la regió sanitària de Girona.

Segons les darreres dades publicades pel registre del càncer de Girona, cada any es diagnostiquen 473 nous casos de càncer de còlon i recte a la demarcació, 288 en homes i 185 en dones. Cada any moren 129 homes i 81 dones víctimes d'aquest càncer. Segons ha detallat Carreras, la mortalitat es podria arribar a reduir un 30% amb la detecció precoç.

Per aconseguir-ho, Salut fa una crida a tots els habitants d'entre 50 i 69 anys a fer cas de la recomanació i participar en el programa de detecció precoç. Segons calcula el departament, prop del 40% de les persones que rebin la carta decidiran fer-se la prova. "Seria important que fos més del 40%", ha afirmat Carreras.

Les estimacions del Departament és que, amb el programa de detecció precoç, no es trobi cap patologia en el 30% dels casos, es detecti alguna patologia que podria derivar en càncer en un futur en el 46% dels casos i que es detecti la presència de càncer en el 22% de les proves. El programa estarà estès arreu de la regió sanitària d'aquí a quatre anys.

El compromís inicial era que es comencés a implantar l'any 2010. El director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, no ha volgut entrar a valorar per què no es van complir els terminis "adoptats fa dues legislatures" i ha insistit en destacar "la vessant positiva", que és que a partir d'avui es començaran a fer més proves de detecció de sang oculta en femta que permetran reduir la mortalitat i la incidència d'aquest tipus de càncer.


ACN
14/01/13