dissabte, 19 d’octubre del 2013

Demostrat: la contaminació provoca càncer

L’OMS conclou que l’aire contaminat és el causant de 223.000 morts cada any al món 
 L’informe de l’Organització Mundial de la Salut no admet interpretacions: després de revisar més de 1.000 investigacions, l’OMS conclou amb claredat que la contaminació atmosfèrica provoca càncer de pulmó i que és la responsable de 223.000 morts anuals al món. L’Organització Mundial de la Salut ( OMS) va anunciar ahir que ha classificat la contaminació atmosfèrica com a cancerígena després d’haver revisat més de mil investigacions científiques sobre la relació entre contaminació i càncer.

L’OMS considera demostrat de manera concloent que la contaminació provoca càncer de pulmó i atribueix 223.000 morts anuals al món a aquest factor. Aquesta xifra equival aproximadament a un 15% de la xifra total de morts per càncer de pulmó que es registren al món.
Així mateix, l’organització sanitària apunta que hi ha una relació estadística entre la contaminació i un risc més elevat de càncer de bufeta, tot i que sense arribar a afirmar que aquesta relació sigui de causa-efecte.

L’OMS espera que les seves conclusions sobre els danys de la pol·lució estimulin els governs a aprovar normatives més estrictes sobre la concentració de gasos contaminants i partícules tòxiques a l’aire.
La decisió de classificar la contaminació com a cancerígena l’ha pres un comitè d’experts convocat per l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC, segons les inicials en anglès), que és l’agència de l’OMS especialitzada en càncer.

“L’aire que respirem està contaminat amb una barreja de substàncies que provoquen càncer; ara sabem que la contaminació de l’aire exterior no només és un gran risc per a la salut en general, sinó també una causa ambiental principal de morts per càncer”, declara Kurt Staif, director del departament de la IARC que avalua carcinògens, en el comunicat en què anuncia el seu veredicte sobre la contaminació atmosfèrica.

La decisió “era previsible; s’han acumulat moltes proves científiques en els últims anys sobre la relació entre contaminació i càncer”, va declarar ahir Manolis Kogevinas, codirector del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (Creal) de Barcelona i assessor de la IARC, encara que no ha participat en aquesta última avaluació.

A Europa, les proves més recents les ha aportat un estudi internacional que ha analitzat dades de més de 300.000 persones de nou països –entre els quals hi ha Espanya–. Es van diagnosticar 2.095 casos de càncer de pulmó entre els participants, que van ser seguits durant gairebé 13 anys. Els resultats, presentats aquest estiu passat a la revista The Lancet Onco logy, indiquen que el risc de tenir càncer de pulmó augmenta un 22% per cada increment de 10 micrograms per metre cúbic en la concentració de partícules contaminants a l’aire.

Atès que la diferència entre les zones més i menys contaminades d’una mateixa ciutat sol ser d’uns 20 micrograms per metre cúbic, això significa que les persones que viuen als barris més contaminats tenen aproximadament un 50% més de risc de tenir càncer de pulmó que les que viuen als barris on l’aire és més net.

La IARC ha classificat la contaminació atmosfèrica en l’anomenat Grup 1 d’agents carcinògens. Aquest grup es reserva per als factors ambientals en què hi ha certesa, i no només sospita, d’“una relació causal entre l’exposició a l’agent i el càncer en persones”, informa l’agència de l’OMS. Formen part d’aquest grup agressions ambientals tan diverses com el tabac, l’amiant, els rajos ultraviolats o el virus del papil·loma. Tot i així, el risc de la contaminació atmosfèrica per al càncer de pulmó és molt inferior al del tabac o l’amiant.

Els experts també han avaluat separadament les partícules sòlides en suspensió, que són un dels dos components principals de la contaminació atmosfèrica (l’altre són els gasos contaminants). Després d’una anàlisi detallada, han decidit classificar-les també en el Grup 1 d’agents carcinògens per als humans. Així, són reconegudes com a causes de càncer tant la contaminació atmosfèrica en general com les partícules en suspensió en particular. Tot i que la qualitat de l’aire varia enormement entre ciutats, ja que canvien els nivells de contaminació i els tipus concrets de contaminants que hi ha a l’aire, els experts destaquen que les seves conclusions són vàlides per a tot el món.

Entre les fonts principals de contaminació atmosfèrica destaquen els mitjans de transport, la producció d’energia, les emissions agrícoles i industrials, els mètodes per escalfar les cases i la cocció d’aliments. Però, encara que les fonts d’emissions contaminants variïn, les investigacions fetes als cinc continents apunten en la mateixa direcció, conclou la IARC.

Investigacions anteriors havien demostrat que la contaminació atmosfèrica augmenta el risc que els ciutadans tinguin crisis cardiovasculars i respiratòries. Però el fet que l’OMS l’hagi classificat ara com a cancerígena podria afavorir que els governs i els organismes internacionals adoptin mesures de control més estrictes sobre les emissions de gasos i fums.

“Hi ha maneres eficaces de reduir la contaminació de l’aire”, ha destacat Christopher Wild, director de la IARC. “Atès el nivell d’exposició a contaminants que afecta persones a tot el món, aquest informe hauria d’enviar un missatge potent a la comunitat internacional per emprendre accions immediatament”.

En la mateixa línia es manifesta Manolis Kogevinas, del Creal. “Espero que classificar la contaminació com a carcinogen del Grup 1 ajudi a canviar normatives”, declara. “Aquest és un dels motius pels quals es fan aquest tipus d’informes”.

A Europa, “la revisió de la directiva de qualitat de l’aire s’està alentint”, assenyala Xavier Querol, professor d’investigació de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua-CSIC. “En la meva opinió, l’OMS ha actuat per alertar els polítics i la Unió Europea que es tracta d’un problema seriós i que han d’actuar per millorar la qualitat de l’aire”.


Josep Corbella/Antonio Cerrillo
18/10/13
La Vanguardia