dimarts, 24 de novembre del 2015

Càritas Catalunya va atendre més de mig milió de persones el 2014

L'entitat denuncia que les millores macroeconòmiques no han arribat a les famílies i que la pobresa no disminueix 

"Tots desitjaríem que Càritas no fos necessària", ha afirmat en roda de premsa el cardenal Lluís Martínez Sistach, Responsable Episcopal de Càritas Catalunya. No obstant, ho és. L 'organització va atendre més de mig milió de persones durant l'any 2014 a tot Catalunya. La pobresa afecta a una quarta part de la població catalana. I segons ha explicat el cardenal en l'acte de presentació de la memòria de Càritas Diocesanes a Catalunya el 2014, enguany la situació no ha millorat: "les millores macroeconòmiques no han arribat a les famílies i les necessitats dels pobres a Catalunya s'han mantingut o han augmentat".

Martínez Sistach ha posat com a exemple la seu de Càritas a Barcelona, on han atès en els primers sis mesos del 2015 unes 23.000 persones, "les mateixes que es van comptabilitzar l'any passat en el mateix moment", cosa que han secundat els directors de les altres 9 seus de l'entitat a Catalunya, també presents. El Cardenal t ambé ha volgut afegir que el fet que una petita part de la població disposi de la gran part dels bens "no és el pla que Déu ha creat per l'univers".

Càritas Catalunya coordina les delegacions de Càritas a cadascuna de les deu diòcesis catalanes distribuïdes per tot el territori i desenvolupa 9 programes en 1.488 llocs d'atenció. A alguns d'aquests programes, però, es destinen més recursos: programa de cobertura de necessitats bàsiques, programa d'inserció laboral i programa d'acollida i acompanyament.

Pacte d'estat
El cardenal Lluís Martínez Sistach ha volgut destacar que si aposten per potenciar la inserció laboral és perquè volen "que la gent tingui una canya per anar a pescar", ja que es troben amb que la pobresa és cada vegada més reincident. Per altra banda, ha recalcat que és molt preocupant que hi hagi un 14% de persones que treballin i tot i així estiguin dins el llindar de la pobresa. És per això que un cop més ha fet una crida a les administracions a arribar a un acord: "La falta d'ocupació és un problema d'estat i com a tal requereix un pacte d'estat". Ja que "amb aquest acord entre partits polítics, patronals i sindicats per crear ocupació, almenys, les retallades es repartirien més equilibradament que ara".

Elisabet Gonzalez Pellicer
24/11/2015