dilluns, 26 de gener del 2015

Els voluntaris han mantingut viva la flama

CONTINUISTA · Explica que vol continuar la línia de treball de l’expresident i fer valer la solidaritat com a element d’integració en la societat.
RETALLADES · Destaca que, a pesar de la falta de recursos, s’han pogut desenvolupar molts projectes gràcies a la tasca del voluntariat.

Pau Lanao (Anglès, 1955); President de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme. Periodista solidari és historiador i periodista del diari El Punt Avui. És soci de l’associació GRAMC i actualment forma part de la comissió de periodisme solidari del Col·legi de Periodistes de Girona. Està estretament lligat a la coordinadora des dels seus inicis. L’any 2006, va entrar a formar part de la junta. 

Va ser escollit fa pocs dies president de la Coordinadora d’ONG Solidàries, en substitució de Rafael Villena, que ha deixat el càrrec després de vuit anys.

Què representa assumir el càrrec de president de la Coordinadora d’ONG Solidàries?
Es tracta de continuar la tasca desenvolupada per Rafael Villena, que ha estat un molt bon president, amb una actuació important. I això vol dir treballar perquè la cooperació, la solidaritat i la lluita per la pau siguin vistos com a elements positius i integradors de la societat. I també fer el possible per mantenir l’activitat de moltes associacions petites i desconegudes que fan molta feina aquí i als països d’origen dels seus integrants, com per exemple Àfrica i Amèrica Llatina.

És un bon moment per posar-se al capdavant d’aquesta plataforma?
La situació fa anys que és complicada. En temps del tripartit, la coordinadora va tenir unes aportacions econòmiques importants per part de les institucions. Amb l’arribada de la crisi, es van reduir molt aquestes aportacions. I la coordinadora es va convertir en una víctima propiciatòria. Algunes veus interessades van presentar la gent que fa cooperació i solidaritat com a elements desestabilitzadors del sistema, quan en realitat aquestes persones no tenen cap culpa de la nova redistribució de la riquesa. Cal dir que, a pesar de la crisi, els voluntaris han mantingut viva la flama de la coordinadora i dels projectes que es tiren endavant. De fet, la coordinadora es nodreix, essencialment, de les aportacions dels voluntaris.

La gent té ben entès el concepte de solidaritat i cooperació?
Sempre es presenta la solidaritat i la cooperació com a elements externs a la nostra societat, quan en realitat són elements de cohesió interna. Per exemple, a les nostres comarques hi ha una segona generació d’immigrants que, tot i ser essencialment catalans, no renuncien a les seves arrels. I les seves arrels els porten a ajudar els seus països d’origen. De manera que s’estableix una interrelació entre els països d’origen i la nostra societat. I dintre de la coordinadora, hi ha entitats que estan formades essencialment per immigrants o segones generacions d’immigrants, i aquests s’impliquen en el bon funcionament de la nostra societat. Coneixen perfectament el funcionament dels col·lectius de nouvinguts de casa nostra i fan de vincle d’unió amb els autòctons.

Com s’ha fet front a la falta de recursos?
En els darrers anys, hem hagut de fer una reflexió profunda per superar aquesta situació. Però la manca de recursos no ha estat un impediment per tirar endavant activitats importants, sinó que ens ha obligat a negociar més amb les administracions i a buscar altres vies de finançament. Tot i la crisi, s’han posat en marxa projectes com, per exemple, la mostra de teatre inclusiu o la cooperativa Llagostera Solidària.

I s’han hagut de replantejar la tasca prioritzant els projectes per als autòctons que no pas les accions a l’estranger?
El debat ha estat present, però s’ha intentat donar resposta a totes les propostes. Hem de tenir en compte que la coordinadora no està formada únicament per ONG, sinó que també aixopluga entitats com ara la Fundació Sergi, Càritas i Empordanesos Solidaris. Aplega un gran moviment solidari gironí i de l’Alt Maresme.

Núria Astorch 
27/01/2015 
El Punt Avui