dimecres, 1 d’abril del 2015

El govern espanyol rectifica i torna a garantir l'atenció primària als sensepapers

El PP diu ara que es tracta d'una qüestió de "salut pública" i que és més pràctic per "no saturar les urgències"

Els immigrants que es troben a Espanya en situació irregular tornaran a tenir dret a l'atenció primària dins el Sistema Nacional de Salut (SNS), però no recuperaran la targeta que els va ser retirada amb l'aprovació de la reforma sanitària el 2012. Així ho ha anunciat, en una entrevista a Efe, el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso. El ministre defensa aquesta decisió per "qüestions de salut pública", perquè és "més pràctic" i per "no saturar les urgències" .

"Ho veiem ja amb molta claredat i treballem en això, estem disposats a fer un pas, crec que no té sentit que no puguin ser atesos en l'atenció primària", sosté el titular de Sanitat. No obstant això, manifesta que està "completament en contra" que els sensepapers siguin titulars d'una targeta sanitària que "els donaria un dret a Europa que no existeix a cap altre país".

Alonso no és partidari de retirar altres mesures de la reforma com el copagament farmacèutic, tot i que, segons el Govern, l'economia s'està recuperant, perquè Espanya sempre ha tingut una despesa en medicaments "molt elevada" i cal "seguir sent molt exigents en el seu control".

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha explicat més tard en roda de premsa aquesta esmena, que suposa una rectificació respecte al decret d'abril del 2012, aprovat per l'anterior ministra, Ana Mato. Rajoy, que ha comparegut amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha recordat que l'executiu del PP va fixar que els immigrants irregulars només poguessin ser atesos a urgències, amb l'excepció de l'assistència a menors i dones embarassades. Aquella reforma sanitària estava pensada per estalviar 7.000 milions d'euros, va assegurar llavors l'executiu central.

La mesura, però, no es va aplicar a totes les comunitats autònomes, que tenen les competències sanitàries transferides. Catalunya va decidir des del primer moment que no seguiria aquesta reforma, per entendre que podia posar en perill la sanitat del conjunt de la població. Per aquesta raó, el Servei Català de la Salut dóna targetes sanitàries –amb prestacions minvades el primer any– a tothom que acrediti residència a Catalunya.

"Ara, per millorar l'assistència, el ministeri de Sanitat vol regular l'accés a l'atenció primària. Fins ara es feia per la via d'urgència i, per a més seguretat, ara es farà als ambulatoris, perquè les urgències no es col·lapsin", ha afegit Rajoy. El canvi, que arriba dos anys i mig després de la primera reforma, "sembla més sensat i raonable", segons el cap de l'executiu.

EFE
31/03/2015