dimarts, 6 d’agost del 2013

Prop de 50.000 nens tenen carències alimentàries

El Síndic de Greuges llança 33 propostes a les administracions per garantir el dret dels infants a una alimentació adequada 
El Síndic dóna consells a les administracions per solucionar els problemes de malnutrició. Pere Tordera
Quasi 50.000 infants menors de 16 anys tenen privacions alimentàries a Catalunya, és a dir, no mengen ni carn ni peix de manera regular. Alhora, 750 nens ja tenen diagnosticats per l'Institut Català de la Salut (ICS) problemes nutricionals relacionats amb la pobresa extrema i els baixos ingressos, segons un informe sobre malnutrició infantil presentat aquest dilluns pel Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

Els dèficits en l'accessibilitat de les famílies amb problemes econòmics a rendes mínimes, en la cobertura dels ajuts de menjador escolar o en la planificació i impacte de la distribució solidària d'aliments entre les famílies en situació de pobresa són algunes de les causes que generen aquests problemes de malnutrició. Ribó proposa a les administracions 33 recomanacions perquè es garanteixi el dret dels infants a una alimentació adequada, entre les quals hi ha resoldre i pagar els ajuts de menjador abans de l'inici de curs o desenvolupar protocols de detecció de casos de malnutrició infantil a escala local.

Pràcticament la totalitat de les recomanacions van dirigides a la Generalitat, consells comarcals i ajuntaments. Tot i les xifres, el Síndic ha deixat clar que a Catalunya no hi ha un problema de "desnutrició infantil aguda, però sí de situacions de malnutrició". L'informe ja ha estat entregat al Parlament de Catalunya.



Elisabet Escriche
05/08/13