dilluns, 1 de juliol del 2013

Salut preveu estalviar 64 milions d'euros a l'any reordenant els hospitals

La cirurgia es concentrarà en els centres que ja feien més intervencions en detriment dels més petits
La Generalitat considera que entre un 20% i un 40% de l'activitat de la xarxa assistencial és evitable

La reordenació de l'activitat que fan els 64 hospitals de Catalunya, que el Servei Català de la Salut (CatSalut) ja ha iniciat, pretén que el 2015 s'hagin reduït en fins a 50.000 les hospitalitzacions no motivades per una cirurgia que ara es produeixen, unes 4.000 el 2013, de les 350.000 anuals. El pla pretén evitar les duplicitats assistencials que es donen per errors en l'organització, que suposen entre un 20% i un 40% de tota l'activitat de la xarxa sanitària, ha assegurat Josep Maria Padrosa, director del CatSalut. Aquests canvis donaran lloc a un estalvi anual d'uns 64 milions d'euros que, ha indicat Padrosa, es destinaran a reduir les llistes d'espera quirúrgiques.

Aquests canvis implicaran que els hospitals que tenen una baixa activitat quirúrgica en determinades intervencions deixin de prestar-la, i sumin els seus pacients als dels centres que assumeixen més operacions i, en conseqüència, tenen "més experiència" en aquests actes mèdics, ha explicat Padrosa. Els pacients no sempre seran atesos a l'hospital que els era habitual, sinó que, igual que en el cas dels especialistes, s'hauran de traslladar a l'hospital que se'ls assigni en funció de la seva patologia.

Les mesures, que canvien el concepte assistencial vigent fins ara, suposaran una reducció global aproximada d'un 1% de tota l'activitat que ofereix la sanitat pública catalana. La xarxa d'hospitals concertats, 56 dels 64 que existeixen, cobrarà a un preu un 4,6% inferior l'activitat que concertin amb el CatSalut. Aquesta modificació en l'activitat prevista provocarà acomiadaments de metges i infermeria, preveuen les patronals del sector. 


Àngels Gallardo
09/13