divendres, 27 de desembre del 2013

Projecte pioner a Girona

L'Ajuntament de Girona amb l'ajuda de l'Hospital Josep Trueta, l'ACCU Catalunya i els comerços i establiments de restauració i hostaleria de la ciutat, han unit esforços per engegar el projecte 'No puc esperar!', una campanya destinada a aquelles persones - afectades per alguna malaltia inflamatòria intestinal- que necessitin urgentment un lavabo.

En concret, la campanya permetrà que els malalts - mitjançant una targeta autoritzada- puguin utilitzar gratuïtament un lavabo en el moment que ho necessitin. De moment, 63 equipaments municipals i 55 establiments comercials ja s'han sumat a la iniciativa i es preveu que la xifra segueixi augmentant. El projecte és pioner arreu de Catalunya.

La iniciativa està impulsada des de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, l'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i compta amb el suport de l'Associació d'Hostaleria Girona Radial, Girona Centre Eix Comercial, l'Associació de Comerciants de Sant Narcís Sector Dominiques i l'Associació de Comerciants de Sant Narcís Zona Sud- Plaça Assumpció.

'No puc esperar!', és un projecte destinat a totes aquelles persones que per algun problema de salut no contagiós necessiten utilitzar de manera urgent i no previsible un lavabo en qualsevol moment. Concretament, està pensada per persones que pateixen alguna malaltia inflamatòria intestinal com la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa o altres patologies com pacients ostomitzats, pacients colectomitzats o pacients intervinguts de càncer de recte.

El projecte permetrà que aquestes persones que pateixen aquesta mena de malalties i disposin de la targeta autoritzada 'No puc esperar!, puguin utilitzar gratuïtament els lavabos dels equipaments adherits. Actualment, aquesta mena de targetes ja es poden trobar a diversos països com els Estats Units, Gran Bretanya, Austràlia, Nova Zelanda, Canadà, França i Bèlgica però només compta amb el suport per llei en alguns estats dels Estats Units.

Fins ara, 63 equipaments municipals i 55 establiments comercials i hostalers gironins s'han sumat a la iniciativa però la xifra es pot anar ampliant perquè es tracta d'un projecte dinàmic. Els establiments adherits disposaran d'uns adhesius identificatius i uns fulletons informatius. Per facilitar la identificació d'aquests espais, l'Ajuntament de Girona ha elaborat un plànol on es marquen tots els lavabos que hi ha a la ciutat.

"Girona, una ciutat amable i sensible"
La regidora de Turisme i Comerç de l'Ajuntament de Girona, Coralí Cunyat, ha destacat que la campanya és pionera i s'inicia per primer cop a Girona tot i que la idea és que es pugui implementar a tot Catalunya. "Fa dos anys que estem fent un esforç important per promoure i donar a conèixer la ciutat en l'àmbit turístic i del comerç, però a més estem fent un esforç també per fer de Girona una ciutat amable i sensible amb aquells col·lectius que tenen un problema de salut o de mobilitat. Volem que gaudeixin com qualsevol altre visitant de la nostra ciutat", ha afirmat la regidora Coralí Cunyat, que ha recalcat que això és possible "gràcies a la implicació del sector privat de la ciutat" en aquest projecte.

El cap del Servei de l'Aparell Digestiu i responsable de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, el doctor Xavier Aldeguer, ha explicat que lliuraran les targetes als pacients que ho necessitin segons criteris mèdics. "Estem convençuts que hi ha un grup de pacients als quals aquesta campanya els suposarà un canvi substancial en la seva qualitat de vida", ha assenyalat.

La coordinadora del projecte "No puc esperar", Àngels Roca, ha confessat sentir-se "emocionada" per la posada en pràctica d'aquesta campanya especialment per la repercussió que tindrà en els pacients i perquè "l'èxit del projecte és fer visible la malaltia a la societat".

La malaltia inflamatòria intestinal (MII), és una malaltia crònica que afecta l'aparell digestiu, no contagiosa, i que no té cura. La malaltia e Crohn o la colitis ulcerosa són algunes de les principals malalties inflamatòries intestinals que inflamen el tub digestiu causant dolor, diarrees o sagnat. Segons les dades que es van donar a conèixer durant el Congrés de la Organtizació Europea de Malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa (ECCO) 2013, aquesta patologia afecta a més de 2,2 milions de persones a Europa i 5 milions al món. S'estima que a la demarcació de Girona hi ha entre 3.000 i 4.000 pacients de malaltia inflamatòria intestinal, 700 d'ells viurien dins de l'àrea metropolitana de Girona. Actualment, la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l'Hospital Josep Trueta que es va posar en marxa aquest any ja tracta prop de 500 pacients.

ACN
23/12/13