dimarts, 19 de maig del 2015

Els caps de servei del Trueta reclamen que el nou hospital es construeixi a Salt

Una vintena de caps de servei i de secció de l'hospital Josep Trueta han signat un manifest contra l' "ús electoralista i a vegades populista" del nou hospital i la seva ubicació. En contra de la intenció de Salut de situar el nou edifici a la zona nord de Girona, defensen que la millor opció per aixecar el nou Trueta és fer-ho al costat del Santa Caterina, a Salt, i incloure-hi també les Facultats de Medicina i Infermeria.

Una vintena de caps de servei i caps de secció responsables d'unitats de l'hospital Josep Trueta han signat un manifest reclamant que el nou hospital es contrueixi al costat del Santa Caterina de Salt i que el projecte inclogui també el trasllat de les facultats de Medicina i d'Infermeria de la Universitat de Girona. Contradiuen així la ubicació assenyalada pel Departament de Salut, que al març va anunciar la seva intenció -si hi ha disponibilitat pressupostària- de començar a redactar el pla funcional del nou Trueta aquest any i d'ubicar-lo a la zona nord de Girona, on hi ha l'actual.

El document, signat entre d'altres pels caps de servei de Pneumologia, el de Nefrologia o el director clínic de Pediatria, critica que el nou Trueta torni a entrar a l'agenda política a les portes d'unes eleccions i es posiciona contra "l'ús electoralista i a vegades populista de la necessitat i la ubicació de l'hospital".
El text assenyala que l'actual edifici, dissenyat fa 60 anys, "ha quedat obsolet i no respon a les necessitats actuals", per això hi ha consens entre els professionals de la salut sobre la necessitat de tenir un hospital de referència amb "els recursos adients, la tecnologia necessària i la màxima confortabilitat per als usuaris".

El problema, però, afirmen, és la ubicació, un debat on "es perden els arguments científics, d'oportunitat i de viabilitat" i prevalen "els arguments de caire electoralista" motivats per interessos diferents dels assistencials i que "difícilment aguanten una anàlisi seriosa i profunda del tema".

Per tot això, consideren que, avaluant les necessitats assistencials i la viabilitat del projecte, "la millor opció és, sense cap tipus de dubte, fer un nou hospital al costat de l'hospital de Salt" i que inclogui les facultats de Medicina i Infermeria. Assenyalen que així es donaria sentit al trasllat de la recerca biomèdica al parc hospitalari de Salt -la nova seu de l'Idibgi ja s'està construint- i que estarien juntes l'assistència, la docència i la recerca biomèdica, "única manera d'assolir l'excel·lència, garantint la millora contínua i la màxima qualitat professional en la cura dels malalts".

Finalment, demanen als responsables polítics implicats que hi hagi diàleg pels interessos dels gironins i que s'obri un debat "basat en el sentit comú i professionalisme, i amb la màxima responsabilitat d'ús dels fons públics, evitant els interessos espuris".

Alba Carmona
18/05/2015