diumenge, 27 d’octubre del 2013

Atenció pal·liativa

El final de la vida és una experiència personal sempre difícil i requereix adaptació emocional al procés 
Foto: Yale School of Medicine, per Robert A. Lisak
El 75% de la població del nostre país mor a causa d’una o diverses malalties cròniques progressives, i al voltant de 100.000 persones les pateixen de manera simultània. Les causes més freqüents són la combinació de condicions com la fragilitat avançada i diverses malalties cròniques, el càncer, les neurològiques progressives (fonamentalment, demències), i les anomenades insuficiències orgàniques (cardíaca, respiratòria, renal...). Avancen amb deteriorament progressiu, símptomes múltiples, freqüents crisis de necessitats de tot tipus (físiques, emocionals, socials.., i algunes de les que definim com essencials (espiritualitat, dignitat, autonomia, afecte, esperança...) i que generen impacte emocional i patiment, i una alta necessitat i demanda d’atenció, amb ús freqüent de recursos sanitaris.

El final de la vida és una experiència personal sempre difícil, i requereix una atenció orientada a afavorir l’adaptació emocional al procés de pèrdues, donar suport a la família, i crear unes condicions de suport i organització que responguin a les necessitats i demandes de pacients i famílies. Entre els instruments de l’atenció pal·liativa, el control efectiu de símptomes com el dolor és un paradigma de la bona atenció, i disposem de metodologia molt eficaç per controlar-lo en la majoria de casos. El suport a la família inclou la promoció de la capacitat cuidadora, l’adaptació a la pèrdua i la prevenció del dol complicat. També hem anat avançant en la resolució de la majoria de dilemes ètics del final de la vida, aplicant principis de bona praxi i sentit comú. Al nostre país hi ha experiències sòlides consolidades d’excel·lència de l’atenció pal·liativa, de les quals Catalunya és un referent mundial.

Els principis d’una atenció pal·liativa formen –i han de formar– part de l’essència de la medicina associant una competència professional sòlida a valors com els de la compassió i el compromís amb els pacients i les seves famílies, la comunicació efectiva, la capacitat de treballar en equips multidisciplinars, i una organització orientada als objectius dels pacients i famílies. Amb una bona combinació de tots, es pot assolir una atenció d’excel·lència i d’ètica de màxims, que alleugi el patiment, que permeti que el sempre complex procés de morir es visqui dignament, d’acord amb els valors i preferències de cadascú. La pràctica de l’atenció pal·liativa dóna sentit profund a la medicina, combinant els avenços en tecnologia amb els millors valors de la nostra tradició humanista.

Xavier Gómez i Batiste-Alentorn
27/10/13
La Vanguardia