divendres, 2 d’octubre del 2015

Francesc: "El cristià no pot ser immune als canvis del seu temps"

El Papa es veu amb víctimes de la pederàstia i reitera la fermesa davant els abusos

Francesc, com abans van fer els qui el van precedir, prova d’adaptar l’Església a la societat actual, sense renunciar als principis bàsics del credo catòlic. Però el papa argentí està empenyent els canvis a diversos fronts amb velocitat i vehemència inusual. La Trobada Mundial de les Famílies, que ahir va concloure a Filadèlfia, va tornar a ser un fòrum en el qual Jorge Mario Bergoglio va advocar per la flexibilitat i el pragmatisme, encara que sense mostrar encara totes les seves cartes.

En un discurs davant els bisbes dels Estats Units, en un seminari de Filadèlfia, hores abans de posar fi al viatge pastoral i tornar a Roma, Francesc va insistir en la importància fonamental de la institució familiar, sense la qual ni tan sols no existiria l’Església.

El Sant Pare va deixar molt clar que la visió teològica de la família no canviarà, si bé això no ha de portar a oblidar “la transformació del context històric, que incideix en la cultura social, i ja també jurídica, dels vincles familiars, i que ens involucra a tots, siguem creients o no creients”.

El cristià no és un ésser immune als canvis del seu temps i en aquest món concret, amb les seves múltiples problemàtiques i possibilitats, és on ha de viure, creure i anunciar”, va dir Francesc.

Resulta obvi que el Papa estava preparant el terreny davant el sínode extraordinari sobre la família que se celebrarà el mes que ve a Roma. Sap que les resistències són fortes, també entre el poderós episcopat dels Estats Units, a canvis substancials en el tracte a divorciats i homosexuals. Francesc advoca per una línia possibilista, d’una Església que sigui més misericordiosa que jutge de les conductes. Ho diu des de fa temps i a Filadèlfia ho va repetir.

En el seu to didàctic, Francesc va argumentar que, abans, la concepció cristiana del matrimoni i la concepció social gairebé coincidien, però ara, no. El Papa va fer servir el símil del gran centre comercial en el qual les possibilitats d’elecció són gairebé infinites, però s’ha perdut el vincle personal entre el venedor i el comprador. “La cultura actual sembla estimular les persones a entrar en la dinàmica de no lligar-se a res ni a ningú –va dir Francesc–. Ni fiar ni fiar-se de ningú. Perquè el més important d’avui sembla que és anar darrere de l’última tendència o activitat, inclusivament des del punt de vista religiós. L’important avui ho determina el consum. Consumir relacions, consumir amistats, consumir religions, consumir, consumir... No importa el cost ni les conseqüències. Un consum que no genera vincles, que va més enllà de les relacions humanes”.

L’alternativa a aquesta situació pot ser, segons el Papa, ni la condemna ni l’anatema, ni dir que el passat va ser millor, ja que els joves no tenen la culpa d’haver crescut en aquesta societat. “No, no crec que aquest sigui el camí –va recalcar–. Nosaltres, pastors rere les empremtes del Pastor, estem convidats a buscar, acompanyar, aixecar, curar les ferides del nostre temps”.

Fora del programa previst, Francesc es va reunir ahir al matí amb cinc víctimes d’abusos sexuals –tres dones i dos homes–, que va rebre juntament amb familiars. Aquestes persones van patir abusos quan eren menors d’edat. Hi era present el cardenal arquebisbe de Boston, el franciscà Sean O’Malley. Francesc els va confortar, va expressar la “vergonya” de l’Església i va prometre severitat absoluta davant nous casos.

“Porto gravats al meu cor les històries, el patiment i el dolor dels menors que van ser abusats sexualment per sacerdots –va reconèixer el Papa–. Continua desconcertant-me la vergonya que persones que tenien a càrrec seu la cura tendre d’aquests petits els violessin i els causessin greus danys. Ho lamento profundament. Déu plora”.

“Els crims i pecats dels abusos sexuals a menors no poden ser mantinguts en secret per més temps –va concloure el Pontífex–. Em comprometo a la vigilància gelosa de l’Església per protegir els menors i prometo que tots els responsables en retran comptes”.

Eusebio Val
28/09/2015
La Vanguardia