dijous, 24 de gener del 2013

L'ICO estrena una tècnica pionera per tractar el càncer de pulmó inoperable

La nova tècnica consisteix a aplicar una tècnica de màxima precisió que permet aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt delimitada sense irradiar teixit sa

L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha estrenat un nou sistema per al tractament del càncer de pulmó que no es pot operar per les contraindicacions que suposaria per al pacient.

Els responsables del centre hospitalari han presentat aquest matí a la seu de l'ICO a l'Hospitalet els resultats del sistema que es va posar en marxa el 2008 i que s'ha aplicat ja a 70 pacients. El càncer de pulmó és un dels més freqüents, especialment en homes.

El responsable del Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'ICO, Ferran Guedea, ha explicat que "el càncer de pulmó es diagnostica en estadis inicials i el tractament fonamental és la cirurgia, extirpar el tumor. Però hi ha casos en els quals això no es pot fer per contraindicacions del pacient".

La coordinadora assistencial de la unitat funcional de Càncer de Pulmó de l'Hospital de Bellvitge i de l'ICO, Susana Padrones, ha recordat la vinculació del càncer de pulmó al tabaquisme "el que ens fa tenir problemes associats, com per exemple l'MPOC".

Això pot desaconsellar i descartar aquests pacients per a la cirurgia. Fins ara l'alternativa era la radioteràpia convencional per controlar el tumor. La supervivència utilitzant aquesta tècnica està sobre el 30% als dos anys.

L'ICO ha aplicat la nova tècnica, radioteràpia estereotàxica extracranial (SBRT) que consisteix a aplicar una tècnica de màxima precisió que permet aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt delimitada sense irradiar teixit sa. "L'error és d'un mil·límetre", ha dit Guedea.

Això és possible gràcies a la sincronització de la màquina de radioteràpia amb la respiració del pacient. "Aplicar radioteràpia a un os, per exemple, és relativament senzill però el problema és aplicar la radioteràpia a un òrgan que es mou, com el pulmó", afegeix.

Els resultats de la tècnica, segons Guedea, són similars als de la cirurgia, "encara que la primera opció sempre és la cirurgia".

Després de tractar uns 80 pacients en l'ICO, en els 43 primers resultats es mostra que la supervivència als dos anys és del 79,10%, més del doble que amb la radioteràpia convencional. El control local del tumor és del 96,4%.

Els resultats encoratjadors han portat que els responsables de l'ICO hagin ampliat la tècnica a un altre tipus de tumors, com el de fetge, la metàstasi òssia, suprarenal o tumors de pròstata.

EFE
24/01/2013