dimecres, 8 d’octubre del 2014

La immunoteràpia millora el tractament del càncer de bufeta

És el quart tumor més freqüent en homes i el vuitè en dones


En l'avenç més important dels últims trenta anys en el tractament del càncer de bufeta, dos estudis internacionals han demostrat que dos nous fàrmacs d'immunoteràpia retarden la malaltia en un nombre de pacients elevat.  

Amb 2.700 nous casos diagnosticats cada any a Catalunya, el de bufeta és el quart tipus de càncer més freqüent a la població masculina i el vuitè en la femenina. Malgrat la incidència ser elevada, és un tipus de càncer que no ha sortit de l'armari i que continua sent relativament desconegut entre la població.

A diferència d'altres càncers el seu tractament ha millorat gràcies a les noves teràpies moleculars introduïdes a l'última dècada, el tractament del càncer de bufeta segueix basant-se en la cirurgia i en les quimioteràpies de fa tres dècades. Però "les immunoteràpies suposaran un canvi de paradigma", declara Joaquim Bellmunt, de l'Institut Oncològic Dana-Farber a Boston i de l'Escola de Medicina de Harvard (EUA). 

Segons els resultats que Bellmunt va presentar dilluns al Congrés Europeu d'Oncologia a Madrid, els tumors més rics en una proteina anomenada PD-L1 solen ser els que millor responen al tractament. Així, la immunoteràpia és eficaç en un 60% dels pacients amb més quantitat de PD-L1, davant a un  8% dels pacients sense PD-L1 perceptible.

En conjunt, entre 25% i 30% de l'ONU de les persones amb càncer de bufeta poden beneficiar-se del tractament, calcula Bellmunt, però "Per ara no hi ha manera de saber a priori qui respondrà a la immunoteràpia".

Alguns dels participants segueixen responent a la immunoteràpia després de gairebé un any de tractament.

Aquests resultats s'han observat en un estudi amb 70 pacients en dotze hospitals -amb Vall d'Hebron com a Únic Representant Espanyol-. L'estudi ha avaluat un fàrmac experimental de la companyia Genenetech que actua bloquejant la molècula PD-L1 de les cèl·lules tumorals.

Un segon estudi presentat al congrés de Madrid que ha avaluat fàrmac similar de la companyia MSD -el pembrolizumab, que Bloqueja la Molècula PD-1- ha arribat un conclusions similars.

Una prova de les esperances dipositades en aquestes immunoteràpies és que l'agència d'aliments i Fàrmacs dels EUA (FDA) ha designat el producte de Genentech de com avanç d'interès espeacial, en càncer de bufeta.  Aquesta designació significa que s'agilitaran els tràmits per autoritzar-ne la comercialització i que "d'aquí a un any ja podria estar aprovat", explica Bellmunt.

Quant al pembrolizumab de MSD, ja està aprovat per el tractament del melanoma als EUA i pendent d'aprovació a Europa, també per al melanoma. El seu ús per al càncer de bufeta encara no està autoritzat.

Els estudis presentats confirmen el potencial de la immunoteràpia per el tractament de diferents tumors. Des que es van presentar el els prometedors resultats contra el melanoma fa 16 mesos, pels quals la immunoteràpia contra el càncer va ser premiada com l'avenç científic més important del 2013 per la revista Science, s'han registrat resultats positius també en pacients amb càncer de pulmó, de cap i coll, i de bufeta. Es tracta, en molts d'aquests casos, de tumors amb un elevat nombre de mutacions genètiques derivades del consum de tabac.

Josep Corbella
01/10/14
La Vanguardia