dissabte, 20 d’abril del 2013

SOS dels bancs d'aliments contra el malbaratament

A Catalunya es llencen 35 quilos de menjar a l'any per persona

Els experts reclamen més educació per una compra i un consum responsables

Es preparen noves recollides per poder afrontar l'estiu




Els responsables dels bancs d'aliments veuen com cada dia els costa més aconseguir tot el menjar que necessiten per cobrir les peticions que els arriben de famílies necessitades i alhora tenen informes a sobre de la taula amb xifres alarmants del menjar que acaba a les escombraries. “És una paradoxa intolerable que Europa tiri a les escombraries la meitat dels aliments que produeix”, va plantejar el president de la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments, José Antonio Busto, en un dels actes del divuitè congrés de la federació que ahir es van celebrar a Barcelona i que avui es clausura a Girona.
Tot i la dificultat de tenir les estadístiques precises, es va tornar a recordar que a l'Estat es malbaraten vuit milions de tones de menjar, mentre que moltes persones no tenen les necessitats nutritives ben cobertes. En el congrés s'ha treballat per buscar estratègies perquè tant a les empreses com a les cases no hi hagi aliments a les escombraries. “Cal un canvi de mentalitat –va plantejar Busto–, perquè és un problema d'educació i de costums.” Si es va a comprar quan es té gana es compra més del necessari. Les ofertes de dos per un també duen a una compra impulsiva. I les empreses haurien d'envasar els productes pensant en les llars on només viu una persona. Aquests són alguns dels exemples que va posar el mateix Busto per evitar la qüestió ètica de malbaratar menjar i també l'impacte econòmic i ambiental que comporta.

El president del Banc d'Aliments de Barcelona, Antoni Sansalvadó, va recordar que en el cas de Catalunya es llencen uns 35 quilos a l'any per persona, i ho va qualificar d'“absurd”. “Té solució, perquè no és per fatalisme, sinó que és qüestió de posar-hi voluntat”, va indicar Sansalvadó, que va plantejar que tant de bo els escolars que visiten el magatzem de l'entitat a la Zona Franca i veuen com s'hi treballa en surtin amb la idea que no poden llençar la meitat de l'entrepà de l'esmorzar.
 
En aquests moments, més de 300.000 catalans reben ajuda d'un banc d'aliments. “Les estanteries estan buides. Les vam omplir al novembre gràcies al Gran Recapte, però la guardiola s'ha acabat”, va advertir. A més de superar el dia a dia, els quatre bancs d'aliments catalans estudien com fer una gran campanya de noves recollides que permeti superar l'estiu sense ensurts.
 
LA XIFRA:   2.300 tones de menjar en dos dies es van recollir l'any passat en el Gran Recapte de finals de novembre.



Sònia Pau
13/04/13
El Punt Avui