dimarts, 21 de febrer del 2012

A falta d'una vacuna contra la sida, prevenció

Un centenar d'estudiants de secundària van assistir ahir a la xerrada a càrrec de l'investigador i expert en el VIH Julià Blanco

L'objectiu del programa de La Caixa és disminuir el risc de contagi entre els joves



Prevenció, prevenció i prevenció. Aquest va ser el missatge que l'investigador de l'Institut Germans Trias i Pujol Julià Blanco va repetir insistentment ahir al centenar d'alumnes de 3r i 4t d'ESO d'instituts gironins que van assistir a la xerrada sobre la sida organitzada per l'Obra Social de La Caixa. I és que mentre no es descobreixi una vacuna que protegeixi de contraure el VIH, ara per ara només es pot recórrer a les mesures profilàctiques, com ara l'ús del preservatiu en les relacions sexuals.
El doctor Blanco, investigador també d'Irsi Caixa, a banda d'explicar i aclarir diversos conceptes sobre el VIH i la sida, va interactuar amb els joves passant-los un test perquè es poguessin fer una autoanàlisi sobre el grau de risc al qual podien estar exposats. És possible infectar-se amb un petó a la boca quan tens ferides sagnants o les genives encetades? Si et fessis un tatuatge, el tatuador hauria d'utilitzar estris estèrils? Deixaries de fer servir el preservatiu si una persona et digués que no té cap malaltia sexual? I així fins a tretze qüestions que els joves van respondre bé a excepció d'una: molts no saben on haurien d'anar si es volguessin fer la prova del VIH. Però l'objectiu d'aquest tipus de xerrades és precisament detectar els buits d'informació que hi ha entre els adolescents i cobrir-los i d'aquesta manera intentar abaixar el risc de contagi per VIH a què els alumnes podrien estar exposats. I és que algunes dades continuen sent preocupants: anualment hi ha el mateix nombre d'infectats pel virus que fa vint anys. Un total de 700 a Catalunya. I el còctel de fàrmacs no curen.

Núria Astorch
Febrer de 2012
El Punt Avui