dimarts, 14 d’agost del 2012

Ballar és la millor activitat contra l´envelliment

Foto: Cristopher Furlong
Getty images
"És necessari envellir en societat. La soledat és el contrari a un bon envelliment"

L'envelliment és inexorable però hi ha maneres que passi millor. Aquesta part ineludible de la vida que tant desassossega a molts, és l'especialitat del catedràtic de la Universitat de Múrcia Vicente Vicente Ortega. Amb motiu de l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu, el metge i cirurgià edita una guia per dur-ho de la millor manera possible. 

Com sorgeix la idea de la guia? 
És el resultat del treball de l'Institut Universitari d'Investigació sobre l'Envelliment juntament amb d'altres institucions. Fa cinc anys que impartim cursos i hem decidit fer-ne una guia molt precisa i molt informativa sobre els consells que hi desenvolupem. 

Quina mena de consells s'hi recullen? 
Els més importants versen sobre la necessitat de fer activitats que ens reforcin físicament i mental, que ens facin sentir realitzats i que ens agradin. Ballar és una de les millors activitats, de les més completes, per tal de millorar el nostre procés d'envelliment. Per altra banda, fer sudokus o mots encreuats també ens ajuda a exercitar-nos mentalment. També cal tenir en compte que és necessari envellir en societat. La soledat és el contrari a un bon envelliment. Està demostrat que envoltar-se de persones amb les quals tens una afinitat cultural ajuda a envellir de manera més feliç. 

I de l'envelliment psicològic, què me'n diu? Està tractat, estudiat? 
Per desgràcia no ho està gaire, tot i que és tan important com l'envelliment físic o mental. És primordial ser feliç per envellir millor. Un estudi de la Universitat de Nova York afirma que les persones majors de 80 anys tenen millor percepció de la felicitat que els menors de 20. Tot i això és un tema que provoca cert rebuig i es tracta poc. 

Quins altres problemes provoquen rebuig a la població envellida? 
Principalment, el tabac. Una de les doctores que col·laboren en la guia, María Jesús Avilés, parla de com és de bo no fumar. És a dir, per evitar el rebuig no diu que fumar és dolent, sinó que no fer-ho és bo. I és essencial parlar-ne perquè és l'única substància legal que mata la meitat de la gent que en consumeix. 

Aquesta guia hauria de ser un llibre de capçalera per a tots? 
Sí, i sobretot per als joves, que els cal canviar el xip: hi ha coses que caldria tenir en compte abans d'envellir, i no quan ja hi som, a la vellesa. Però moltes vegades el pensament "com voleu que deixi de fer això?" serveix d'excusa per retardar el canvi fins que el metge ho imposa. I ho hauríem de fer per voluntat pròpia. 

I com hi ajuden les noves tecnologies? 
Són fantàstiques. En els centres per a la tercera edat s'estan instal·lant ordinadors que ensenyen els més grans a relacionar-s'hi, i és una gran idea perquè és una gran ajuda. Per exemple, és una gran manera d'unir avis amb els seus néts. Ja que es fan moltes activitats informàtiques per desenvolupar aquest vincle.

Ana Vera Navarro
14/08/2012
Diari de Girona