divendres, 12 de juliol del 2013

La Vall d'Hebron investigarà una vacuna terapèutica contra el càncer cerebral

L'objectiu és crear anticossos específics, personalitzats, contra el tumor de cada malalt

Un assaig clínic realitzat per 15 institucions biotecnològiques europees, entre elles l'Hospital de la Vall d'Hebron, de Barcelona, mirarà de trobar una teràpia immunològica personalitzada que seguirà el concepte de les vacunes, dirigida a frenar el càncer cerebral, en especial el glioblastoma multiforme, el tumor més freqüent, agressiu i mortal dels que afecten el cervell. La supervivència d'aquests malalts és d'una mitjana de 14 mesos.

El projecte, que s'iniciarà el 2014 amb 30 pacients de tot Europa, està finançat per la UE. El treball preveu tractar cada pacient de forma personalitzada, analitzant els antígens que conté una porció de cada tumor concret i generant anticossos en contra seu. És el concepte que se segueix a l'elaborar una vacuna, i ja s'ha experimentat amb altres càncers, en especial amb el melanoma. 

"Les cèl·lules de cada tumor cancerigen contenen un ADN individual, diferent d'un altre càncer, i qualsevol vacuna que intenti destruir-lo ha de ser personal, individual, perquè es tracta d'eliminar aquest tumor concret", ha explicat el neurocirurgià Fran Martínez Ricart, que participarà en l'assaig a la Vall d'Hebron, mb el el doctor Joan Sahuquillo. La investigació s'iniciarà quan hagin estat seleccionats els 30 pacients, i hauran de ser atesos als hospitals europeus implicats en l'assaig. "A Espanya, només podrem investigar amb pacients tractats a la Vall d'Hebron", va puntualitzar Martínez Ricarte. El glioblastoma és refractari, amb molta freqüència, a la quimioteràpia que elimina altres tumors malignes.

Àngels Gallardo
04/07/13