diumenge, 14 de setembre del 2014

Una vacuna contra l'Ebola aconsegueix immunitzar micos a llarg termini

Científics de l'Institut Nacional de Salut nord-americana (NIH) van publicar ahir a la revista 'Nature Medicine' els resultats d'un nou assaig d'una vacuna experimental contra l'Ebola amb què han aconseguit immunitzar primats durant 10 mesos, el període més llarg aconseguit fins ara. En assajos anteriors s'havia immunitzat un nombre reduït de macacos durant un termini d'entre quatre i cinc setmanes, uns resultats engrescadors que van conduir a l'autorització dels primers tests d'aquesta vacuna en humans, previstos per a aquest mes.

El grup liderat per la investigadora Nancy Sullivan ha aconseguit protegir els primats contra la soca del virus coneguda com a Zaire, la mateixa que afecta l'Àfrica Occidental i que podria infectar més de 20.000 persones entre els pròxims sis i nou mesos, segons les estimacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), abans que s'aconsegueixi eradicar-la.

En una primera fase de l'assaig que ara s'ha fet públic, els primats van rebre una dosi de la vacuna basada en el vector adenoviral ChAd3, mentre que vuit setmanes després se'ls va administrar una segona dosi de reforç amb un vector diferent, basat en el virus modificat Ankara (MVA).

Una sola dosi
Aquesta combinació ha resultat ser la més efectiva fins ara en primats, si bé els científics subratllen que una única dosi de la vacuna ChAd3 és suficient per atorgar protecció completa a curt termini i una defensa parcial durant diversos mesos.

Els científics del NIH treballen amb un adenovirus procedent de ximpanzés donat que moltes persones han estat ja exposades a adenovirus humans, de manera que el seu sistema immune tendeix a neutralitzar-los i no funciona.

20 voluntaris sans
Els autors de l'estudi subratllen en les seves conclusions que una ràpida posada a punt de la versió final de la vacuna podria ajudar potencialment a contenir el brot d'Ebola que s'estén per l'Àfrica Occidental.

La primera fase dels assajos clínics en humans, sobre 20 voluntaris sans, començarà amb el suport del NIH i la farmacèutica GlaxoSmithKline a Maryland (EUA), mentre que està previst que es portin a terme proves paral·leles al Regne Unit.

Al mateix temps que s'investiga una vacuna contra l'Ebola, especialistes de l'Agència de Salut Pública del Canadà ultimen els tests en primats del fàrmac experimental ZMapp, que ha demostrat la seva eficàcia per contrarestar el virus fins a cinc dies després de la infecció.

Confinament a Sierra Leone
Mentre això succeeix, les autoritats de Sierra Leone han decidit prendre mesures dràstiques per tractar de frenar l'epidèmia. Han decidit confinar els seus 5,7 milions d'habitants als seus domicilis durant tres dies (el 19, 20 i 21 d'aquest mes) amb l'objectiu de frenar el contagi, que en aquest país ja ha costat 447 vides.

La decisió implica que cap persona que no formi part de les forces de seguretat o sanitàries podrà sortir de casa seva, perquè els possibles malalts puguin ser detectats pels seus familiars i ser tractats per impedir la propagació de l'Ebola. De moment a l'Àfrica s'han sobrepassat els 2.000 morts d'un total de 3.944 infectats.

07/09/14