dilluns, 19 de març del 2012

Sang miraculosa

Moment en que es produeix la donació de
sang de cordó en una maternitat catalana.
Foto: R. Ramos
Hospital de Sant Joan de Déu, any 1995. La primera donació de sang de cordó umbilical a Catalunya marca el tret de sortida per a la creació del que serà el futur Banc de Sang de Cordó de Catalunya, amb seu a Barcelona. Comença així una gran aposta del sistema sanitari català i els professionals per aconseguir que aquesta sang esdevingui una alternativa real de tractament per a pacients amb leucèmia i altres malalties. En aquell moment, només la meitat dels pacients trobaven un donant adult de medul·la òssia compatible. Aquell mateix any es van arribar a congelar un centenar de cordons. El projecte del que avui dia és el banc de sang de cordó més actiu de tot Europa i el tercer a escala mundial començava a rodar.

Vint anys després, gràcies a l'altruisme de milers de mares i a la col·laboració de les maternitats (actualment ja són 68 centres: 44 de Catalunya i 24 de la resta de l'Estat), al banc hi han arribat fins a 70.000 mostres d'aquesta sang miraculosa. Ara mateix, hi ha disponibles més de 15.000 unitats tipificades i validades segons els màxims estàndards de qualitat per fer-ne un ús immediat. Actualment, un de cada deu trasplantaments de sang de cordó que es fa al món utilitza aquest material del banc català.

No totes les donacions serveixen per a un trasplantament, cal que tinguin una determinada quantitat de sang i que continguin prou cèl·lules mare”, explica el director mèdic del Banc de Cordó de Catalunya, Sergi Querol. La sang de cordó umbilical és rica en progenitors hematopoiètics (precursors de les cèl·lules sanguínies) i en cèl·lules mare multipotents, capaces de diferenciar-se en diferents teixits. Aproximadament un terç de les donacions són vàlides per fer trasplantaments. La resta és un material molt valuós per fer recerca en medicina regenerativa. Tot i la irrupció de bancs privats que ofereixen guardar mostres de sang de cordó a l'estranger per a ús particular, Querol confirma que les donacions altruistes augmenten. L'any passat, 11.763 mares van donar aquest material al banc públic català.

Al llarg dels seus disset anys d'història, el banc ha anat consolidant un lideratge que li ha permès subministrar fins a un miler de cordons per a trasplantaments. Tota una fita. Mil cordons que han tornat l'esperança a mil pacients, un terç dels quals són de l'Estat espanyol i la resta, de 32 països de tot el món. Fa algunes setmanes, el Banc de Sang de Cordó de Catalunya va celebrar l'efemèride amb una jornada científica amb què se certificava l'èxit present i les expectatives de futur d'aquesta opció terapèutica.

Actualment, el 70% dels trasplantaments de sang de cordó es fan a pacients amb leucèmia, però també se'n beneficien malalts amb limfomes, immunodeficiències severes i anèmies aplàstiques, per exemple. La millora dels protocols (tant d'anàlisi i tractament de les mostres com dels trasplantaments) ha permès que aquesta sigui una opció terapèutica real tant per a pacients pediàtrics com per a adults. A l'Estat espanyol, on l'aposta pels trasplantaments de sang de cordó ha estat molt intensa, dos de cada tres trasplantats són adults, i el tercer és un infant, una proporció que a la major part de països s'inverteix. Un dels avantatges de la sang de cordó és que ofereix menys problemes de compatibilitat que la donació de medul·la òssia. A més, un cop s'aconsegueix la mostra, la seva disponibilitat està garantida, cosa que no passa amb els donants que, de vegades, se'n desdiuen, no es localitzen o s'han fet massa grans. Per contra, repoblar les cèl·lules d'un pacient adult resulta més difícil amb sang de cordó.

El director del Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (Redmo), Enric Carreras, considera que el programa de donació de sang de cordó ha estat “un èxit” a tot l'Estat i que “ara toca reactivar la donació de medul·la”. El registre té actualment 100.000 donants potencials, “però volem arribar a 300.000 en quatre anys”, diu Carreras.

Marta Ciércoles
19/03/2012