dissabte, 7 de novembre del 2015

Milers de persones es manifesten a Madrid contra la violència masclista

Demanen que la lluita contra la violència masclista sigui considerada una qüestió d'estat

Milers de persones es manifesten a Madrid en la primera gran mobilització de tot l'estat contra la violència masclista. És una marxa organitzada per associacions feministes de tot Espanya, que demanen que la lluita conta la violència masclista sigui una qüestió d'estat.

Entre altres coses, demanen una reforma de la llei del 2004 perquè reculli formes de violència contra les dones més enllà de les parelles o les exparelles. El col·lectiu feminista vol que la llei inclogui tant la violència que exerceix la parella o l'exparella com l'assetjament sexual en l'àmbit laboral o l'explotació sexual de dones i nenes.

A la manifestació, que va des del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, al passeig del Prado, fins a plaça d'Espanya, s'hi han sumat tots els grans partits polítics, sindicats i col·lectius socials.

Encapçala la marxa una gran pancarta amb el lema: "Contra les violències masclistes", que porten víctimes de la violència masclista i dones representants del moviment feminista de tot Espanya.

Després de la capçalera s'hi poden veure els representants dels partits polítics: el secretari general de PSOE, Pedro Sánchez, la candidata del PSC al Congrés, Carme Chacón, o la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy. També es manifesten Pablo Iglesias, de Podem, Alberto Garzón, d'Izquierda Unida, i Begoña Villacís, de Ciutadans.

Abans de la manifestació, l'alcaldessa de Madrid ha rebut representants de diversos consistoris, entre els quals el de Barcelona. Manuela Carmena i Ada Colau han defensat una cultura de la pau davant de la violència masclista, perquè, segons han dit, no es pot continuar tolerant que aquesta violència no tingui "una resposta absoluta".

Les xifres
Només aquest any, a Catalunya han mort 6 dones a mans de la seva parella. Una xifra que està lleugerament per sota de la de l'any passat. El 2014 es va tancar, a Catalunya, amb 14 homicidis masclistes. A tot l'estat, des de principi d'any, hi ha hagut 41 víctimes.

Catalunya és, aquest 2015, la tercera comunitat autònoma amb més víctimes per aquest tipus de violència, després del País Valencià, que ha comptabilitzat 8 dones, i Andalusia, amb 7.

En més d'un 70 per cent dels casos, l'agressor és un home que ha nascut a Espanya.

07/11/2015
Tv3