dijous, 2 d’agost del 2012

Catalunya estrena el copagament farmacèutic del Govern amb un pla que culminarà a l'octubre

La mesura que entra en vigor avui, tot i estar vigent des de l'1 de juliol, no s'havia cobrat durant el primer mes en aquesta comunitat autònoma.

El galimaties de decrets relacionats amb la despesa farmacèutica entra en una nova etapa. Primer va ser el euro per recepta , la taxa catalana, implantada a finals de juny. Després, els nous copagaments i la seva difícil aplicació sense perjudicar greument l'economia de pensionistes malalts. El segueixen els més de 400 medicaments que cauen de la llista de fàrmacs finançats per la sanitat pública. I, al mig, l'obligat ús del medicament més barat que es fixa mensualment. El consum sembla haver baixat una mica, però és estiu i això és sinònim d'irregularitat. És aviat per saber si el resultat és el buscat, segons experts del CatSalut. 

Agost: els copagaments d'actius. Més nous a partir d'avui és el cobrament automàtic dels nous copagaments dels assegurats en actiu. La majoria seguirà pagant a la farmàcia com abans, el 40% del preu de cada medicament (més l'euro per recepta català, llevat que el que compri costi menys de 1,67 euros). Un terç dels ciutadans haurà de pagar més: el 50%, i un de cada cent, el 60%, perquè la seva renda anual és superior a 100.000 euros. La informació de a quin grup de copagament es pertany apareixerà a la pantalla de l'ordinador de la farmàcia i, si no s'està d'acord, al taulell del centre d'assistència primària aclariran per què la seva targeta està en aquest grup. "I si hi ha alguna discrepància, li facilitarem impresos per reclamar a l'administració corresponent, que pot ser la Seguretat Social o Hisenda", detalla el responsable d'atenció farmacèutica del Departament de Salut, Antoni Gilabert. 

Setembre: endarreriments de pensionistes. Els pensionistes, segons el nou decret, han de pagar el 10% dels seus medicaments fins a un límit mensual de 8, 18 o 60 euros, segons el seu nivell de renda. Com informàticament no era possible controlar aquests límits abans d'octubre, des que va entrar en vigor la norma al juliol els pensionistes no han pagat res (tampoc l'augment dels actius), però tot està anotat. Al setembre, els ordinadors de les farmàcies començaran a cobrar el 10% als pensionistes i el que no van pagar al juliol, fins a un màxim de 8, 18 o 60 euros, segons la seva renda. Així que quan vagin a la farmàcia per la seva medicació, poden trobar-se amb una factura per aquestes quantitats del mes de juliol més les noves aportacions. També els actius hauran de pagar els seus endarreriments per la pujada del 50% o el 60% en medicaments comprats al juliol. 

Octubre: normalització i endarreriments. Els diferents copagaments estaran automatitzats per a tots, a l'octubre, però els pensionistes hauran d'abonar, si així ho tenen pendent, la seva part de medicaments d'agost. Al novembre es liquidarà el no cobrat al setembre. I llest. En arribar desembre tots estaran al dia i llavors hi haurà una revisió de la taxa de l'euro per recepta i és possible que la situació torni a canviar. 

425 fàrmacs sense finançament. La llista de medicaments exclosos de finançament, 425, no està aprovada. Havia d'entrar en vigor avui, però es posposa a setembre. Suposarà una nova volta de rosca a la despesa en medicaments, perquè encara que la majoria d'aquests productes són de "baix valor terapèutic", alguns són especialment consumits per pacients majors. 

El producte més barat del mes. Un nou concepte dels nous decrets, el del fàrmac de preu més baix, porta boges a les farmàcies. Cada dia 5 del mes algun medicament pot decidir baixar el seu preu. Els altres poden copiar en els següents cinc dies i a partir de llavors es treu la llista del mes i les farmàcies només poden dispensar aquest producte més barat i no un altre semblant que costi un cèntim més, llevat que no n'hi hagi al magatzem. "Alguns pacients ens diuen 'si l'estic veient a la prestatgeria', però aquest mes, no toca. Potser el mes que ve el seu habitual baixi també de preu i pugui vendre'l. Si el farmacèutic li proporciona i no és el més barat , no cobrarà ", aclareix el vicetresorer del Col.legi de Farmacèutics de Barcelona, ​​Jordi Casas. 

Ana Macpherson 
01/08/2012 
La Vanguardia