dijous, 8 d’agost del 2013

La braquiterapia consegueix els millors resultats en càncer de pròstata

La braquiteràpia prostàtica s'ha convertit en una de les millors alternatives per tractar el càncer de pròstata localitzat. S'han observat molt bons resultats en el 95 per cent dels casos seleccionats en estadis inicials. De moment, és en el càncer de pròstata on s'aconsegueix major taxa de curació. A més, aquesta té una millor resposta amb la braquiteràpia.

Dr. Guix
El Dr Benjamí Guix, onco-radioterapeuta i director mèdic de l'Institut Imor de Barcelona, ​​centre de referència en braquiteràpia a tot Espanya, ens detalla el perquè dels excel·lents resultats i resol els principals dels dubtes que puguin sorgir sobre aquesta tècnica.

La millor indicació de la braquiteràpia és en càncer de pròstata, per sobre de càncer de mama o d'altres càncers?
Efectivament, és en els càncers de pròstata on la braquiteràpia aconsegueix els millors resultats. En els altres tumors de mama, ginecològics o d'altres localitzacions també es presenten bons resultats però, en ser més agressius, no s'aconsegueix una taxa de curació tan elevada.

El perfil de toxicitat que té la braquiteràpia és tolerable?
No hi ha cap tipus de toxicitat i són poques les molèsties que es presenten després del tractament. Un cop s'ha realitzat la braquiteràpia i ha passat l'efecte de l'anestèsia, el pacient se'n va a casa i pot tornar fer la seva vida totalment normal. Pràcticament no es nota res, únicament, les primeres vegades que va a orinar, el pacient té una mica de sang i de coïssor. L'objectiu de la braquiteràpia és poder guarir sense afectar els òrgans sans i sense que hi hagi seqüeles de la malaltia. Els pacients es troben tan bé que fins i tot dubten que s'hagi efectuat el tractament.

Dels casos que han realitzat a l'Institut Imor, quants han obtingut curació del seu càncer?
Gairebé la totalitat dels casos que s'han tractat a l'Institut Imor s'han curat. Portem més de 1.500 pacients tractats, amb 15 anys de seguiment i l'antigen prostàtic específic (PSA) baixa en gairebé tots pacients. Cada sis mesos es realitzen controls periòdics i un cop a l'any es recomana una anàlisi de sang amb la determinació del PSA. Només en 12 casos el valor del PSA ha pujat després de sotmetre a la braquiteràpia i això representa menys d'1% de tots els casos tractats. Els resultats són espectaculars.

La radiació no afecta els òrgans adjacents?
Pot afectar als òrgans adjacents. Per això, a l'hora de realitzar el tractament, es requereix d'un equip multidisciplinari amb físics, tècnics especialistes en radioteràpia i uròlegs. El fet de col·locar les llavors en uns punts molt precisos de la pròstata implica que no s'afectin ni els teixits ni òrgans veïns sans.

Fins quan emeten les llavors radiació dins de la pròstata per eradicar les cèl·lules malignes?
La radiació de les llavors es va emetent durant uns quants dies i setmanes. Al cap de 10 dies d'haver fet l'aplicació, pràcticament ja s'ha realitzat la major part del tractament, ja que a mesura que emet la radiació, les llavors es van descarregant i cada vegada van emetent menys quantitat. Arriba un moment en què ja han emès el 100% de la radiació i es calcula que, entre 4 i 6 mesos, aquestes llavors deixen de ser radioactives. Fins llavors, es va mantenint l'efecte amb un nivell baix de radiació.

I hi ha qui es pregunta: I després aquestes llavors han de ser retirades?
En aquest cas, no cal eliminar les llavors. Es queden permanentment en la pròstata. Són unes càpsules molt petites de titani, el material més biocompatible que existeix, i dins de la càpsula és on està la resina amb la substància radioactiva, que és el iode 125. El iode s'emet, però la càpsula de titani queda permanentment a l'interior de la pròstata.

No sempre es realitza la braquiteràpia com monoteràpia, és a dir, com a tractament únic. En ocasions, es combina amb altres tècniques de radioteràpia. Per què?
A vegades cal combinar el tractament de braquiteràpia amb altres tècniques per tenir un marge de seguretat una mica més ampli. Es realitza en els tumors de pròstata que són més agressius. Dins dels tumors confinats a la pròstata es considera que hi ha tres categories: els de molt bon pronòstic, els de risc intermedi i els de risc elevat. En els tumors amb bon pronòstic, amb braquiteràpia ja és suficient. En canvi, en els tumors de risc intermedi o elevat es combina amb braquiteràpia externa per aconseguir millors taxes de curació.

Quina diferència hi ha entre aplicar braquiteràpia i radioteràpia externa en la pròstata?
La braquiteràpia és un tractament instantani, ja que es col·loquen les fonts radioactives a l'interior de la pròstata una sola vegada, i el tractament va fent el seu efecte en els següents dies. En canvi, amb la radioteràpia externa es requereixen diverses sessions de tractament.


Més informació a www.imor.org
Vivirmejor.com
08/08/13
La Vanguardia