dijous, 29 de desembre del 2011

Un religiós de Barcelona, 'bon samarità' d'un trasplantament en cadena

El primer trasplantament renal en cadena de l'Estat, en el qual van participar sis persones, es va fer amb èxit el passat 6 d'abril. El va iniciar un 'bon samarità' anònim, que és un religiós de Barcelona.


El gest generós d'un home anònim va ser la primera anella d'una cadena que va permetre que tres persones obtinguessin ronyons. El bon samarità, o donant altruista, un religiós de Barcelona, va oferir un dels seus ronyons a un desconegut, i així va començar una cadena de trasplantaments de sis persones.
El 'bon samarità' és germà d'un orde religiós, viu a Barcelona i té al voltant de 60 anys. Es dedica a l'altruisme i a les missions i volia rematar la seva trajectòria altruista fent la donació. "Li surt de dins, és molt feliç i diu que aquesta donació és una de les coses que més l'han motivat a la vida", va explicar en el seu dia el nefròleg de la Fundació Puigvert Lluís Guirado, coordinador de la cadena de trasplantaments.
En un vídeo, el donant va explicar que "el sentit d'aquesta donació supera qualsevol agraïment que et puguin donar". La decisió la va prendre quan va conèixer el tràfic d'òrgans en una presó de l'Amèrica Llatina on, explicava, va ser tancat per raons administratives. També va dir que el fet de ser religiós el feia sentir que ell rebia "molt més que qui rep" el ronyó.


Tota donació d'òrgans és altruista i lliure -la llei ho exigeix-, però els termes bon samarità o donant altruista denominen la persona que dóna un òrgan a algú desconegut. Només hi ha una condició: que també ho faci un familiar o amic del receptor. La figura del bon samarità, molt estesa als Països Baixos i als Estats Units, es va aprovar el 2010 a l'Estat espanyol, i més d'una trentena de persones s'han ofert a ser-ho. El religiós va haver de passar severes proves mèdiques i psicològiques. El seu ronyó es va adjudicar a un receptor que feia 5 anys que l'esperava i en feia 2 que era a la llista d'espera per a donacions creuades.

L. Bonilla/M. Bausells
12/2011
Font:Ara.cat