dijous, 22 de novembre del 2012

Decepció per la baixa eficàcia de la vacuna de la malària en nadons

La immunitzaci6 només redueix un 26% els casos greus en nounats

Foto: Kim Manresa.
La Vacuna s'ha assejat a Manica (Moçambic)
La vacuna contra la malària que l'any passat va demostrar que reduïa a la meitat els casos greus de la malaltia en nens de mes de cinc mesos ha resultat tenir una eficàcia molt més baixa en nens vacunats al cap de sis setmanes d'haver nascut.

El resultat, anunciat ahir a la Conferencia Africana de Vacunologia a Sud-africà i al web de la revista The New England Journal of Medicine, suposa una decepció per als científics que treballen en la vacuna RTS,S. Però "la investigació de la vacuna continua endavant", va destacar ahir Pedro Alonso, director de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i coautor de l'estudi. L'objectiu ara es comprendre per que l’eficàcia de la vacuna es més alta en uns nens que no pas en d'altres.

El nou estudi indica que, quan la vacuna s'administra a partir de les sis setmanes de vida, els casos greus de malària en els 14 mesos següents es redueixen un 26%. Atesa l'elevada mortalitat de la malària, que mata més d'un milió de nens a l'any, fins i tot una vacuna d’eficàcia moderada podria salvar un nombre elevat de vides. Però el resultat del 26% queda lluny del 50% fixat per l’Organització Mundial de la Salutt (OMS) per donar suport a una vacuna contra la malària.

Alonso va reconèixer ahir que se sent "una mica decebut" per aquests resultats, tot i que "son un pas endavant perquè demostren que es possible induir immunitat protectora contra la malària en nadons de poques setmanes". En la mateixa línia es va manifestar Bill Gates, que ha aportat 157 milions d'euros a la investigació d'aquesta vacuna a traves de la Fundació Bill & Melinda Gates i que va declarar en un comunicat: "L’eficàcia ha resultat ser mes baixa del que havíem esperat".

La vacuna, desenvolupada per la companyia GlaxoSmithKline, s'ha assajat en una mostra de 6.537 lactants de set països africans. Els resultats que es van presentar ahir formen part d'una anàlisi feta abans d'acabar l'estudi, que es prolongarà fins l'any 2014. "Haurem d'esperar a tenir totes les dades d’aquí a dos anys per entendre mes be de què depèn que la vacuna sigui mes o menys eficaç", va avançar Pedro Alonso.

Una vacuna eficaç en nens de sis setmanes s’hauria pogut inocular amb les altres vacunes que s'administren als nounats i els hauria protegit en els primers mesos de vida. Però si cal esperar que tinguin cinc mesos, es plantejarà un problema logístic per fer-los arribar la vacuna a una edat en que els nens africans no solen anar als centres de salut; i quedaran desprotegits en un període en que es produeix bona part dels casos tries greus de malària.


Josep Corbella
11/2012
La Vanguardia