diumenge, 9 de novembre del 2014

Campanya perquè el Trueta no perdi la cirurgia cardíaca

L'associació de malalts Gicor ha començat una sèrie d'entrevistes amb diferents institucions per intentar frenar els plans de Salut
El president del COMG demana als polítics que hi posin el coll

Foto: Lluís Serrat
L'anunci de la possible supressió del programa de cirurgia cardíaca major de l'hospital Josep Trueta de Girona, que funciona des de fa vuit anys en col·laboració amb especialistes de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ha posat en peu de guerra els malalts de cor i els metges gironins. El president de l'associació Gicor, Tomàs Fajardo, va expressar ahir la seva preocupació per la notícia que el Departament de Salut s'està plantejant de tancar el servei, i va indicar que si finalment pren aquesta decisió serà fer “un pas enrere”. “Tenim l'obligació de lluitar perquè aquest servei, encara que sigui petit, no es deixi de fer a Girona”, va declarar Fajardo. En aquest sentit, Gicor ha iniciat una sèrie d'entrevistes amb responsables de diferents institucions –entre ells, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el president del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG), Josep Vilaplana; el director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, i el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé– per demanar-los la seva ajuda a l'hora de reivindicar el manteniment del programa. 

“Si ens ho treuen, costarà molt de recuperar-lo”, va admetre Fajardo. El president del COMG, Josep Vilaplana, es va mostrar indignat. “Ens han enganyat a tots; als metges i als pacients”, va declarar Vilaplana, que no entén com una ciutat com Girona, amb tots els projectes que es duen a terme en l'àmbit de la prevenció, tractament i recerca cardiològica, pugui perdre les intervencions a cor obert. “No és just; si es continua per aquest camí el Trueta acabarà sent un hospital comarcal de Barcelona”, va subratllar Vilaplana. Malgrat tot, el president del COMG confia que els polítics gironins es posaran les piles i que serà possible revertir una situació que, si es produeix, creu que seria “desastrosa”. La diputada Marina Geli, impulsora de la posada en funcionament d'aquest programa quan era consellera, considera que la decisió de suprimir el servei seria “un error gravíssim”,a més de “completament discrecional”. 

Segons Geli, la pèrdua d'aquest servei suposaria “qüestionar el terciarisme del Trueta”. Per la seva part, la presidenta de la junta de personal del Trueta, Àngels Rodríguez, de CCOO, sosté que eliminar aquest programa representaria un menyspreu per als ciutadans gironins, atès que és l'únic hospital de la regió que fa aquest tipus d'intervencions. “No entenc perquè s'ha d'eliminar un servei que funciona”, va afirmar.

Negativa dels metges de Can Ruti a venir a Girona
El nou plantejament de Salut es basa en una reordenació d'aquest tipus d'operacions a tot Catalunya amb l'objectiu de reduir les llistes d'espera. Una reordenació que suposa que sigui l'hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), de Badalona, el que assumeixi el paper de referència per al Trueta en comptes de mantenir, com fins ara, la col·laboració amb l'hospital Vall d'Hebron. El problema en el canvi d'hospital de referència radica, segons van coincidir a explicar el president de Gicor i el president del COMG, en el fet que els especialistes de Can Ruti es neguen a venir a Girona a fer aquestes operacions per qüestions d'organització. Vilaplana es queixa, a més, que la reordenació de la cirurgia quirúrgica s'hagi fet d'esquena als facultatius i als pacients gironins.

Núria Astorch
07/11/14