dimarts, 19 de juny del 2012

Hem d´ajuntar dos equips en un per evitar duplicació de serveis. Però no planteja cap retallada de plantilla.

Gerent dels Hospitals Dr Josep Trueta i
Santa Caterina de Girona
Vicenç Martínez, Gerent dels hospitals Trueta i Santa Caterina, nascut a Barcelona, és doctor en Medicina i especialista en cirurgia pediàtrica. Amb una extensa trajectòria a l'esquena, va ser el cirurgià del primer trasplantament hepàtic infantil de l'Estat. 

Vicenç Martínez té un gran repte entre mans. És, des del passat 1 de maig, el «supergerent» dels dos hospitals més importants de la província i el seu objectiu com a màxim responsable no és altre que fer que el Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt encarin el futur junts. Assegura que està il·lusionat amb aquest nou projecte però ara el seu repte és el d’involucrar els professionals, i això no és una tasca fàcil. Els dubtes inicials dels treballadors (sobretot del Santa Caterina) sembla que s’han anat esvaint a mesura que Martínez ha començat a donar detalls del canvi de model. 

Com estan els ànims a l’hospital Santa Caterina? 
Abans d’arribar jo, no sé com estaven. Tenia moltes ganes de presentar-me als treballadors i que em poguessin conèixer. He fet tres reunions amb els caps de serveis d'infermeria del Santa Caterina, del serveis generals de l'IAS i del sociosanitari. Tres reunions de presentació en tres hores diferents agrupant tots els caps. A partir d'aquí i veient les preguntes que em feien, vaig notar que eren positives i amb molt seny. També vaig percebre que el personal està tranquil amb el «què farem». Evidentment la preocupació segueix, perquè ara hem de veure com ho fem. Però això ho presentarem després de l'estiu, per tant, entenc que avui en dia no es pot fer cap reorganització o reformulació sense la participació dels professionals. Això vol dir transparència en la informació i participació real dels professionals. 

Com funcionarà exactament? 
Tenim una metodologia que anirem confirmant al llarg del temps, i que serà a partir de processos. Un mateix procés pel servei que estigui tant al Trueta com al Santa Caterina. Aquells que siguin comuns, tindran una única manera de fer. La col·laboració serà en tots els serveis comuns. La participació de metges, infermeres i tothom, determinarà cap a on aniran aquests serveis. No tots seguiran una mateixa línia homogènia. És possible que un servei arribi a un nivell i un altre servei vulgui estar a un altre nivell. No passa res, és un tema d'integrar. No volem marginar a ningú. 

Per quins serveis començaran aquestes col·laboracions? 
No ho sé encara. Ara vaig servei per servei per presentar-me amb els professionals, parlar i saber on treballen. Això al Trueta ja ho tinc gairebé fet, però encara falta al Santa Caterina, sobretot en àmbits com la Salut Mental o el Sociosanitari... Sóc el gerent de l'IAS i de l'ICS. Quan estic a un lloc tinc una samarreta, i quan estic amb l'altre me la canvio. I això seguirà així. 

Però quan parla de procés, a què es refereix? 
Doncs si per exemple, en aquesta sala som 10 persones del Trueta i 10 del Santa Caterina, la idea és: hem de fer un servei en el que hi estiguem confortables i estar segurs de què és el millor. Amb la nostra capacitat i talent, trobar el millor servei que podem donar als pacients. Hi ha molt camí estudiat, i hi ha molt camí fet, tampoc ens inventem res. Però l'important és la participació i el consens dels mateixos professionals. I si hi ha un moment en que ens hem de decidir, ho farem sense problemes. 

Ha detectat duplicacions de serveis entre els dos hospitals? 
Jo crec que n'hi ha una mica a per tot. És normal perquè fins ara els dos hospitals venien de diferents orígens. És lògic que un servei determinat vulgui abarcar el màxim ventall de les seves possibilitats. Si l'altre hospital també ho fa, això porta a una duplicació. La història fins ara és absolutament natural. Ara hem de procurar que el servei sigui eficient i no duplicar serveis, i per fer-ho hem de juntar dos equips en un de sol. Uns treballaran a un lloc i els altres a un altre, però sempre amb el mateix criteri i lideratge. 

El canvi de model suposarà una pèrdua de llocs de treball? 
No té per què. Vull que suposi més eficiència i orgull dels professionals de participar en un projecte que serà pilot per la resta de Catalunya. 

Com afectaran aquests canvis interns a l’usuari? 
Potser millorarem en l’aspecte assistencial. Internament estic segur que millorarem, i externament hem de veure quins seran els resultats. És una mica vanitós per part meva dir-ho, però crec que podem fer-ho. És possible que el ciutadà per unes coses hagi d'anar al Trueta i per altres al Santa Caterina. I el mateix pels professionals: els que estan treballant a un lloc hauran d'anar a l'altre, però sempre amb els mateixos requeriments d'ara des del punt de vista de la contractació. 

És imprescindible que el nou Trueta es construeixi a prop del Santa Caterina? 
En principi farem un model en què serà igual on siguin els hospitals. Si finalment volen canviar d'ubicació a nosaltres ens serà igual perquè el funcionament serà el mateix. Sigui on sigui el nou Trueta, seguirem igual. El funcionament dels recursos humans passarà per davant de la organització estructural. Ara bé, també s'ha de dir que totss aquests aspectes es poden veure afavorits depenent d'on estiguin les estructures, això està clar. Per tant, encara que al final serà una decisió política, nosaltres el que hem de fer és posar els pros i contres de les diferents alternatives. 

La unificació amb l’hospital de Salt pot fer encara que no hi hagi nou Trueta? 
No té res a veure. Ni amb la reordenació d'aquest últim any passat per adequar la despesa. Mentre hi hagi un hospital comarcal i un de referencia que facin coses comunes, no té sentit. El nou Trueta és d’a més a més. No dic que no sigui important, però no té res a veure amb el tàndem funcional que hem de fer. 

En un futur es poden estendre aquestes aliances estratègiques a altres hospitals? 
El nostre objectiu principal és crear-les entre l’ICS i l’IAS. Però també hi ha molta relació amb els altres hospitals comarcals i això es pot consolidar més. És més m'agradaria moltíssim consolidar aquests lligams, i fer una xarxa de col·laboració real de tot el sistema gironí. 

Quant temps pot durar el procés? 
Crec que un parell d'anys fàcil. Farem processos i això és una cosa de molta participació, calculo 2 o 3 mesos per servei. És possible que al principi costi una mica més, però després tot pot ser més senzill perquè ja coneixerem la metodologia. 

Francesc Benejam
19/06/2012
Diari de Girona