dimarts, 13 de maig del 2014

Quan la Luna va dir prou

La dramàtica història de la romanesa de 19 anys que una parella de proxenetes va vendre a una altra per 1.500 euros
Imatge cedida per TV3/Inma Sáinz de Baranda

La província de Galati, una regió molt pobra de l’est de Romania limítrof amb Moldàvia, és un dels principals focus de captació de dones que vénen a exercir la prostitució a Espanya. De la Galati rural procedia la Luna (nom fictici), la jove de 19 anys que va ser comprada a Figueres per 1.500 euros per una parella de proxenetes a finals de l’any passat i que va ser sotmesa a constants vexacions, coaccions i agressions sexuals per part dels seus compradors fins al punt de voler llevar-se la vida. Des que va deixar el seu poble natal, encara sent menor, res no va ser com li havien promès que seria.

La Luna és una de les moltes joves romaneses que va decidir venir a Espanya creient que amb l’exercici de la prostitució durant un temps reuniria prou diners per tornar al seu país, reflotar la penosa economia familiar i tornar al costat dels seus. Havia de ser un viatge d’anada i tornada, però ja a Romania va ser víctima d’un engany parcial. A través d’uns amics va conèixer la primera parella de proxenetes que la van explotar. Li van dir que exerciria la prostitució de luxe, que guanyaria molts diners i que la feina seria molt suportable. La Luna ho va acceptar i a començaments del 2013 va emprendre el viatge amb autobús cap a una nova vida. La seva primera destinació va ser Bolonya i després la van portar als Hostalets de Llers, prop de Figueres, on la van obligar a treballar al club Moonight. La parella d’explotadors es quedava amb tot el que guanyava la jove.

La situació de la Luna va empitjorar quan a finals del 2013 els seus primers compradors van decidir tornar a Romania per un problema familiar i vendre la jove per 1.500 euros a una altra parella de proxenetes amb qui tenien un deute. La Luna va ser testimoni d’aquesta conversa entre el comprador, que és en presó provisional, i el venedor, que actualment es troba a Romania, escapat de la justícia espanyola. La compravenda de joves que exerceixen la prostitució no és res nou per a la policia. L’inspector Pedro Santos Martínez, cap del grup primer de la unitat central contra les xarxes d’immigració i falsedats documentals (UCRIF) de Barcelona explica que és un fenomen “bastant habitual; les dones en aquests casos es converteixen en objectes i es poden comprar, vendre, cedir, traspassar o llogar. Així de dur”, afirma.

Des que va ser comprada fins que va ser alliberada per la Policia Nacional, la Luna va viure un autèntic calvari. Els seus nous compradors, també d’origen romanès, l’obligaven a exercir tant al club dels Hostalets de Llers com al pis de Figueres on vivia amb els seus compradors i altres noies i on el mateix proxeneta enviava clients que ell mateix s’encarregava de buscar en kebabs, locutoris o entre els seus amics. El tracte va empitjorar quan la dona del proxeneta va donar a llum i va marxar a Romania. Llavors l’home l’obligava a mantenir relacions sexuals amb ell gairebé cada dia. Quan tenia la menstruació l’obligava a continuar treballant i mantenir sexe oral o anal amb els clients. Segons va explicar a la policia després de ser alliberada, el proxeneta fins i tot la va forçar analment “com a entrenament” per poder guanyar més diners. La Luna va arribar a un punt que no podia aguantar més. “Tant al pis com al club es va convertir en una esclava sexual les 24 hores del dia”, explica l’inspector Martínez. La policia calcula que la segona parella de proxenetes es deu haver embutxacat uns 35.000 euros amb els serveis que va prestar la jove durant els tres mesos que la van tenir retinguda. La Luna va trobar en una companya del club la via de sortida del seu problema, a qui l’hi va explicar i ella va alertar la policia. La situació de desesperació de la jove era tan extrema que fins i tot va pensar a llevar-se la vida.

La policia va detenir a l’N-II a mitjans de març el proxeneta quan acabava de deixar la jove al club dels Hostalets de Llers i va posar punt i final a la dramàtica situació de la noia, que va passar a mans de l’entitat Apip-Acam, que té seus a Barcelona, València i Saragossa i que durant el 2013 va atendre 24 joves víctimes d’explotació sexual. Dolors Calvo, responsable de projectes socials de l’organització, explica que “normalment quan arriben aquí tenen moltes contradiccions i han perdut la confiança en tothom”. Algunes –afegeix– fins i tot es culpen pel que els ha passat. “Al principi no es reconeixen com a víctimes perquè se senten culpables”, afegeix. L’associació els dóna les eines perquè puguin reconduir la seva vida. Algunes opten per tornar als seus països, d’altres busquen una nova feina a Espanya, encara que també n’hi ha que escullen tornar a exercir la prostitució.

Sílvia Oller
04/05/14
La Vanguardia