dissabte, 15 de març del 2014

Els experts de Montoro proposen eliminar ajuts als malalts de sida

L'Hivacat, el programa català per trobar la vacuna contra la sida
L'informe preliminar de la reforma fiscal elaborat pel grup d'experts proposa que s'elimini l'exempció de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) als ajuts que reben algunes persones amb sida, ja que entenen que la seva malaltia "s'ha convertit en crònica" i "no tenen ja risc de mort immediata".

Es tracta d'un dels 270 canvis tributaris inclosos en les 125 propostes que ha presentat aquest divendres el Comitè d'Experts designat pel govern espanyol per dur a terme la reforma fiscal, després que prèviament hagi estat analitzat al consell de ministres .

Actualment, la llei de l'IRPF estableix que les ajudes "de qualsevol classe" percebudes per aquests pacients, en virtut d'un Reial decret Llei aprovat el 1993, estan exemptes d'aquest impost.

Entre elles, hi hauria les ajudes socials als que es van infectar amb el virus com a conseqüència d'una transfusió sanguínia efectuada dins del sistema sanitari públic o bé per rebre tractament amb hemoderivats, abans que les proves de detecció del VIH fossin obligatòries, així com als seus cònjuges o als seus fills, en cas que aquests també estiguessin infectats.

No obstant això, aquest grup d'experts estableix que l'exempció de l'IRPF per a aquests ajuts "potser no s'haurien de mantenir per més temps" ja que, en cas contrari, segons conclouen, "podria conduir a l'exigència d'ajudes exemptes per a moltes malalties cròniques que arrosseguen també risc de mort no immediata".


Europa Press
15/03/14