dissabte, 16 de febrer del 2013

Creixen els incompliments de tractaments


Els incompliment dels tractaments prescrits i de les recomanacions mèdiques multipliquen la despesa sanitària, segons un document sobre l'adherència terapèutica que s'ha presentat avui al col·legi de Metges de Barcelona i que recomana augmentar l'educació i informació als pacients.

L'adherència terapèutica és la responsabilitat del pacient a cuidar la seva salut, prenent els seus medicaments, seguint una dieta o realitzant canvis en el seu estil de vida d'acord amb les recomanacions del seu metge o equip clínic.

El document, titulat "una aproximació multidisciplinària al problema de l'adherència terapèutica en les malalties cròniques: estat de la situació i perspectives de futur", ha estat elaborat per un equip multidisciplinari (medicina, infermeria, farmàcia i pacients) i coordinat pel doctor Pedro Conthe, expresident de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) i membre del Patronat de la Fundació Espanyola de Medicina Interna.

El document, que també ha codirigit el doctor Emilio Márquez, secretari del Grup d'Adherència i Inèrcia Terapèutica de la Societat Espanyola d'Hipertensió, conclou que un pacient format, motivat i amb suport tecnològic és clau per a la sostenibilitat del sistema de salut.

El document aporta claus per millorar el benestar dels pacients i a contribuir a la sostenibilitat del sistema sanitari, i denuncia que l'impacte de l'adherència o compliment terapèutic "és un problema sanitari de gran magnitud".
L'adherència terapèutica "no només té incidència en la salut del pacient, sinó també per l'increment de costos per al sistema que depèn del correcte compliment del tractament prescrit pel professional sanitari".

L'objectiu del treball és conscienciar de l'impacte real de l'incompliment terapèutic per discernir com afecta la salut i el sistema sanitari i, d'aquesta manera, traçar les línies a seguir per minimitzar els costos associats a l'incompliment. 

"A Catalunya gairebé un terç de la despesa hospitalària es deu a la falta adherència al tractament", ha declarat el doctor Jaume Sellarès, especialista en Medicina Familiar i Comunitària i membre de la junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona.

El president del Fòrum Espanyol de Pacients, Albert Jovell, ha dit que "el compliment terapèutic és essencial per aconseguir els resultats clínics desitjats" i ha afirmat que "un dels més grans problemes en l'atenció primària és l'adherència terapèutica". 

Pedro Conthe ha denunciat que l'important sobrecost causat per la falta de compliment dels tractaments prescrits "és evitable" i ha lamentat que "fins ara no s'han fet esforços des de les administracions per solucionar aquest problema". 

"Podem dir que l'adherència terapèutica és un problema prioritari al qual no se li ha prestat prou atenció i que ha de ser considerat clau per als pacients, per al sistema sanitari i per a la societat en el seu conjunt", ha remarcat Conthe.

La falta d'adherència terapèutica pot ocasionar que els metges "valorin inadequadament l'efectivitat real de la medicació, poden considerar un augment innecessari de dosis de tractament, substituir fàrmacs segurs i eficaços o introduir altres fàrmacs innecessaris o més potents però amb més toxicitat", segons el coordinador del document.

Conthe ha destacat el baix nivell d'adherència al tractament als països desenvolupats, que "entre els pacients que pateixen malalties cròniques és del 50%".

Entre les estratègies que proposa el document per augmentar l'adherència terapèutica, destaca l'educació del pacient i el seu entorn sobre la seva malaltia, reforçant la motivació i conscienciant el pacient.

Usar trucades, enviar cartes que ajudin el pacient a recordar cites amb el professional sanitari o que fomentin el compliment poden també ajudar a augmentar l'adherència.

 EFE
14/02/2013