dimecres, 9 de juliol del 2014

Queixes al Trueta pels canvis que atorguen a Barcelona el control de la cirurgia pediàtrica

La cap clínica emprèn mesures legals contra l'hospital per amortitzar el seu lloc de treball i fer-la dependent de Vall d'Hebron

Un dels quiròfans del Trueta//Marc Martí
El servei de cirurgia pediàtrica de l'hospital Trueta va passar, fa un mes, a ser dirigit per l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. Aquest canvi ja va ser criticat en el seu moment per alguns sindicats com Metges de Catalunya, però ara són els mateixos treballadors del servei els que s'han queixat. Fins i tot, una d'elles ha iniciat mesures legals contra la direcció per la seva nova situació.

La denúncia ha arribat des de l'entorn de la que era fins fa unes setmanes la cap clínica d'aquest servei, la cirurgiana Montserrat Ros. Aquesta professional treballa a l'hospital gironí des de fa 25 anys i, des del 2001, n'era la responsable clínica. Però a principis de juny la gerència del centre va decidir amortitzar la seva plaça i Ros va deixar de ser la cap per passar a ser una adjunta a Girona de la unitat que ara es dirigeix des del servei de Cirurgia Pediàtrica de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

La cirurgiana ha decidit emprendre mesures legals per aquest canvi i el seu marit, el també cirurgià Carlos Bidegain, ha sortit en defensa seva acusant el centre de fer "mobbing laboral". Bidegain considera que la gerència que gestiona el Trueta -i també l'hospital Santa Caterina de Salt- va anunciar del canvi per sorpresa i va oferir a Ros l'oportunitat de presentar un recurs quan ella era de vacances. El cirurgià també denuncia que amb el nou model, que teòricament dota el servei d'un total de quatre treballadors, la seva dona estaria obligada a fer guàrdies. "Ella té ara 63 anys però l'edat màxima per fer guàrdies a la nit és 55 anys", critica Bidegain.

Les queixes de l'antiga cap clínica del servei de Cirurgia Pediàtrica -un servei que segons Bidegain va fundar la seva dona- s'afegeixen a les que va fer el sindicat Metges de Catalunya. El passat 5 de juny el sindicat va acusar l'Institut Català de la Salut -ICS- de "desmantellar" el servei i de voler convertir el Trueta en un "hospital de mínims". També va denunciar que això suposava "amputar la cirurgia pediàtrica i obrint la via per transformar el centre en un hospital de mínims". A més, va assegurar que aquesta reordenació assistencial "comportarà a la pràctica l'amortització de la plaça del cap de secció de cirurgia pediàtrica de l'hospital i, en conseqüència, l'anul·lació organitzativa de l'especialitat".

Un cirurgià les 24 hores
La direcció del Trueta no va voler entrar a valorar el que considera un cas particular, i va recordar que el nou model de cirurgia pediàtrica permetrà diposar d'un cirurgià al Trueta les 24 hores del dia els 365 dies l'any "ja que fins ara hi havia un servei de 8 a 15 hores de dilluns a divendres". A canvi però, l'hospital passa a compartir protocols i procediments amb el Vall d'Hebron, el cap de servei del qual assumeix el lideratge de la unitat gironina. Per fer possible això, l'hospital té intenció d'ampliar de dos a quatre el nombre d'adjunts al servei. Tanmateix, una de les persones que es va incorporar ha plegat, i això ha fet replantejar el servei. Fonts de l'hospital esperen tenir redefinida la unitat després de l'estiu.

«Un ultratge a l'hospital Trueta»
Texte íntegre · Carles Bidegain · Cirurgià

El 1988, la meva dona Montserrat Ros Miquel, cirurgiana infantil, va ser enviada a l'hospital Josep Trueta de Girona en comissió de servei després de guanyar per oposició una plaça d'adjunt al Germans Trias a Badalona. Va fundar la unitat de Cirurgia Infantil a Girona, va aconseguir dependre directament de la direcció del Trueta i ampliar la plantilla d'especialistes. Entre els anys 1988 i 2014, aquesta unitat ha intervingut a Girona més de dotze mil nens: des de nounats fins a adolescents grans amb patologia aguda. És altíssim el prestigi professional i vocacional de la Dra. Ros entre els pares dels seus petits pacients, el personal de l'hospital, els caps de servei, els hospitals comarcals i la pediatria de primària. El 2001 va guanyar la plaça de Cap Clínic. 

No obstant això, el gerent de l'Hospital Trueta pressionar només d’arribar la brillant unitat de cirurgia infantil. I ha acabat amortitzant la plaça de Cap Clínic tot rebaixant la Dra Ros a adjunt simple, dependent del Servei de Cirurgia Infantil del barceloní hospital de la Vall d'Hebron. No cal dir que Montserrat Ros no ha estat mai sotmesa a cap mesura disciplinària que la pogués fer mereixedora d’aquest afront. 

Vet aquí un exemple de «mobbing laboral». El govern que es diu «dels millors» ha ultratjat descaradament la meva dona i l'obliga a respondre amb recursos caríssims que, a més, són causa d’estrès permanent. I això davant la indiferència dels companys metges que, com explica el poema de Brecht, no saben que aquest és només el principi i que tot arribarà».

F. Benejam
08/07/14